Хасан Азис: Чашата на търпението в Кърджали преля

Караянчева назначава от чистачката до областния управител в града, казва кметът на Кърджали

Хасан Азис: Чашата на търпението в Кърджали преля | StandartNews.com

 

„Цвета Караянчева назначава от чистачката до областния управител в Кърджали. Това е оценката на хората. Отдавна чашата на търпението – на гражданското, и на политическото, и на управленското, е преляла“. Това заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис в интервю пред Епицентър. Така той коментира острата декларация на Областния съвет на ДПС- Кърджали срещу председателя на народното събрание. В нея се казвва, че „Караянчева нанесе огромни щети на толерантността с агресивното си поведение, насаждането на страх, с омразата и противопоставянето, които наложи като модел на поведение на ГЕРБ в Кърджали. Моделът „караянчевщина“, за съжаление, вече е пренесен и на национално ниво."

„Кърджали винаги се е гордял със своите представители – и в управленските структури, и от хората на изкуството. Но когато един представител на държавно ниво събира толкова негативи, когато показва арогантно отношение към хората, когато като председател на Народното събрание не отговаря и като поведение, и като достойнство, получавайки оценка от председателя на собствената си партия, няма как хората да припознаят този човек като свой представител. Затова тази декларация не е само политическа“, каза Азис. Той прибави и толерирано от нея разделение на миряните и политизирането на религиозните празници и храмове. „Знакът на Кърджали е толерантността – под този знак ние градим своето ежедневие и бъдеще. И под този знак се опитваме да даваме оценка на нашата история. Но през последните няколко години „отгоре” се посегна на най-духовното, най-дълбокото, което човек носи в себе си - вярата. Нито аз, нито миряните в Кърджали можем да приемем, и това е дълбоката болка в нас, че на празника, в който сме постигнали обединението, в който сме намерили начин да бъдем заедно, дойдоха едни сили, които направиха така, че той да не се празнува заедно“, казва кметът. Той признава, че за първи път си позволява да коментирам тази тема по този начин, но се чувства длъжен да го каже като кмет на всички, без разлика на вяра и етнос. Силно вярвам в мъдростта на духовните ни водачи, че празникът ще бъде върнат на хората, добави Хасан Азис.

„В Кърджали все по-отчетливо се чува един много важен граждански въпрос от гледна точка на местния интерес – Какво направи депутатът на ГЕРБ като представител на управляващата партия за града? Един проект, станал по нейна инициатива или съдействие!? Аз не мога да посоча за последните години такъв“, твърди градоначалникът.  Той упрекна ГЕРБ и Караянчева, че през годините, които управляват няма нито един привлечен инвеститор в региона.

„В момента в Кърджали се откриват нови производства, но единствено и само, благодарение на усилията на местната власт. ГЕРБ обяви като част от инвестиционната политика в Кърджали създаването на индустриална зона. Тя беше определена за района на летището, което означаваше, че ще се ликвидира единственото летище в региона, което е огромно управленско недоразумение. Това не се случи, и досега нямаме нито нова индустриална зона, нито инвеститори от Китай, както беше обявено. Община Кърджали има готов технически проект за индустриална зона върху 250 дка, който беше изготвен по програма ФАР. Представял съм го многократно на областния управител с очакването да я развием заедно, но и това не се случи. Ето как липсата на диалог между институциите пречи на развитието на региона и не е в интерес на хората“, казва още Хасан Азис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай