Хасан Адемов: По-ниско ДДС за лекарствата

Прави се опит да се компенсират почти 3,5 г., в които социалните плащания са били почти замразени

Хасан Адемов: По-ниско ДДС за лекарствата | StandartNews.com
  • В бюджета няма цели, той преследва предизборни ходове
  • Прави се опит да се компенсират почти 3,5 г., в които социалните плащания са били почти замразени, категоричен е депутатът от ДПС

Не се поставят цели в бюджет 2021 г. Тази оценка даде председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3. Според него трудно може да се каже, че бюджет 2021 е разточителен, но друг е въпросът по какъв начин се изразходват средствата. „Харчовете са повече и са за определени групи, засегнати от коронакризата, според правителството. Не знам държавната администрация с какво е засегната. Не се поставят цели в бюджета", коментира Адемов, който е един от най-големите експерти по социална политика у нас.

"14,6 % от БВП са за социално подпомагане, над 10 % са за пенсии,  това е премината стратегическа бариера, никога досега не е било така. Прокарват се предизборни разчети”, каза политикът от ДПС. С Бюджет 2021 се прави опит да се компенсират почти 3,5 г., в които социалните плащания са били почти замразени, има предизборна цел", категоричен бе той.

"Няма да се регистрираме, но ще участваме в дебатите. Това, че не се регистрираме е политически инструмент, показва отношението ни към управляващите. Единият подход за бюджета са инвестиционните разходи,  другият са социалните.  Парите за бизнеса и инвестициите са подценени, за сметка на социалните разходи. ДДС за лекарствата също трябва да бъде свален. Да свалиш ДДС на бирата и виното, а лекарствените да оставиш 20% - кои са пострадали повече – ресторантьорския бизнес или здравеопазването?", попита реторично Адемов.

"Щом сме на 3-то място по смъртност, значи правителството не се справя толкова добре, моментът за по-сериозни мерки е назрял. Кризата се управлява от противоепидемичния процес. При бизнеса всички щети са обратими, но не и при живота и здравето на хората", коментира депутатът.

"Преизчисляването няма как да преизчисли всички пенсии, поне 1 млн. ще останат без увеличение, много внимателно трябва да постъпим при интервениране в пенсионната система. Дълговото финансиране покрива огромните разходи, които се правят. Ние предлагаме коефициентът 1.2 за година стаж да бъде 1.3, гарантира се 10 % увеличение за всички пенсионери, разходите са за около 700 млн.лв. Това е по-справедлив модел. Предизборен ход е увеличението на пенсиите да е от 1 януари, не от юни", заяви Хасан Адемов.

"В Германия са измислили за всички деца определен размер пари, а най-бедните се подпомагат чрез системата за социално подпомагане, тук решаваме през данъчната политика", допълни той.

"Основният проблем на протестиращите е, че нямат друга кауза освен свалянето на правителството. Оставката на главния прокурор трябва да бъде решена от самата съдебна система. Липсата на енергия, която да захрани този протест също, нямаше социални искания, а в полето на търсене на справедливост и солидарност. Не трябва да има противопоставяне, а обединение срещу коронакризата", смята той.

"Президентът, който и да е той, не трябва да взема страна, а да бъде обединител, да търси мостове, не да ги изгаря", завърши Хасан Адемов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай