Харалан Александров разкри болестта на БСП

Това е двойния стандарт, каза социалният антрополог

Харалан Александров разкри болестта на БСП | StandartNews.com

БСП има стара нелекувана болест – двойният стандарт. Това коментира в предаването „БЕновска пета” на Канал 3 социалният антрополог Харалан Александров. Повод бе новата война на соцлидера Корнелия Нинова с бизнесмена Георги Гергов. Нинова призова Гергов за напусне БСП.

„Гергов е представител на големите работодатели, а от друга страна БСП настоява, че е партия на труда”, коментира Александров. И допълни: „Много е изострена симптоматиката на старото заболяване, тя е от доста време на вентилация, на респираторно дишане, но ще оцелее. Поведението на Нинова е тежка битка за оцеляване на партия в трудна позиция”.

Не можем да очакваме от социалистите да са на висотата на ситуацията, тяхната къща гори и те гасят този пожар, не можем да очакваме да помагат в кризата,  смята още социалният антрополог.

По повод социалната изолация на българите и последиците от нея Харалан Александров обясни, че психическото здраве на хората става по-крехко като ще бъдем по-отговорни за него, след като свърши това.  Александров съобщи, че има ръст на депресивно-тревожни състояния. Не мисля, че е катастрофична ситуацията, няма прекомерно ужасени, контролираме я като общество, обобщи той.

"Имаме по-високи очаквания към солидарността, ЕС представлява опора за нас, откриваме с тревога и възмущение, че сме оставени на себе си и не можем да разчитаме на тях в тази криза, но в някои отношения се справяме не по-зле. Борисов никога не бърка реалността с идеологията. Способността да пребиваваш в двата свята е качество, което се надявам да сработи този път, каза още Александров. По думите му големите, сложни и деликатно балансирани системи като ЕС обикновено реагират по-бавно.

"Подлежат на много сериозна ревизия структурите на ЕС, той трябва да се откаже от някои от догмите си – Германия се отказа от финансовата дисциплина на всяка цена. Вече се променя съюза, ще се оформят нови фронтове и идеологии, от гледната точка на изолационизма, тези, които настояват за спазване на правилата от една страна, а от друга тези, настояващи за отпускане на мерките, правителството се движи по тънък ръб между тях", допълни Александров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай