Хамид Хамид: Първо приоритетите, после играчите

Евроизборите са сериозно препятствие и събитие за бъдещето на цяла Европа, каза депутатът от ДПС...

Хамид Хамид: Първо приоритетите, после играчите | StandartNews.com

Трябва да се определят приоритетите и едва след това да се търсят играчите, които ще ги изпълняват, заяви пред БНР Хамид Хамид от ДПС.

„Цари едно безвремие и бездействие по почти всички въпроси от национално значение. В нашата декларация обявихме, че ще търсим консенсус да се определят приоритетите, важни за страната, и да се върви по тях. Разбира се, и да се търси нов модел на управление в рамките на този парламент“, обясни той в предаването „Неделя 150“.

Според него другият модел се е провалил: „Първо да се търси аритметично мнозинство и то нищо да не прави и да пропускаме важни години. Така изоставаме от развитието си в сравнение със страните от нашата група“.

Евроизборите са сериозно препятствие и събитие за бъдещето на цяла Европа, каза Хамид Хамид. По думите му това рефлектира и върху националната ни политика и политическото развитие на страната.

„В кампаниите за евроизбори винаги се акцентира върху национални теми и се изоставят европейските. В голяма степен резултатът от европейските избори ще бъде реален тест за състоянието на политическите партии в страната към днешна дата“, изказа мнение депутатът от ДПС. Той подчерта, че като партия са си поставили за цел да запазят сегашния си брой евродепутати или да ги увеличат. Важното е да достигнем с нашите послания до нашите избиратели и освен националните теми, да поставим и бъдещето на Европа, каза Хамид.

 „Ще акцентираме върху европейската идея, ще искаме да съхраним идеята за обединена и силна Европа. Ще предложим нашите тези – как да се промени функционирането ЕС – това да стане по-ефективно, за да обезоръжим аргументите на евроскептицизма като цяло“, обясни той.

Във вторник на заседание на парламентарната група ще се обсъди и ще се вземе решение как групата ще гласува на предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на 8 изтребителя Ф-16, каза Хамид Хамид и добави: „Може да сте сигурни, че то ще е в посока засилване на евроатлантизма и отстояване на позициите ни дотук“.

Депутатът подчерта, че във вторник изтича крайният срок за внасяне на предложения между първо и второ четене по законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Партията ще внесе своите предложения, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай