Хамид: Хамид: ДПС остана единствената опозиция в НС

Преференцията се оказа диктат на едни 7 процента върху останалите 93 процента от гласоподавателите, обяви депутатът от ДПС

Хамид: Хамид: ДПС остана единствената опозиция в НС | StandartNews.com

"Няма нова управляваща коалиция. От първия ден на сформирането на това правителство коалицията беше ясна и ДПС от този ден до днес е в опозиция. Но ние заявихме, че когато се предлагат решения, които са в нашата програма, решения, които са за доброто на държавата и държавността, ние ще ги подкрепяме без значение кой какво внася. Тоест - когато трябва да се крепи държавността, да се приемат закони в полза на държавата и на хората, ние сме готови да ги подкрепяме и това съвсем не значи, че сме в управляваща коалиция. Но трябва да направим разлика - когато се крепи държавността и държавата е едно, когато се крепи властта е съвсем различно. Явно колегите отляво смесват двете неща. За нас властта не е държавата и не е държавността. И когато има разминаване между тези две понятия, няма как да крепим властта. В този смисъл сме опозиция, която прави ясно това разделение”. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид в предаването”Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 във връзка с обвиненията на БСП за нова коалиция е ГЕРБ - ДПС.

Той коментира и горещата тема за преференциалния вот: "По повод тези преференции, които истеризираха в медийното пространство, в обществото, това далеч не е най-същественото ни предложение в Изборния кодекс. Но нашето мнение за преференциите е постоянно още от първия ден, в който те са приети още през 2007 г. Ние смятаме, че те не изпълниха предназначението си и се превърнаха в средство за партиен и корпоративен контрол върху избирателя. Появиха се такива изкривявания, че в над 100 общини размествания се получават с 20-30 гласа, което е точно един род - брат, сестра, чичо, вуйчо, леля, определят политиката на една партия в една община. Стигна се дотам, че фирми, които искат да изпълняват всички обществени поръчки в една община, намират начин да мобилизират и в няколко партии си създават собствени лобисти с по 20-30 гласа. Това постигна преференцията. За съжаление има случаи в национален план - в парламента влязоха хора, уж като личности, а не са направили едно смислено изявление от трибуната. За мен това не са личности в национален план. Влязоха хора, които имат амбициозни родители".

Депутатът не пожела да ги назове, но поясни, че имената им са излезли в медийното пространство. За пример все пак даде човек с "амбициозни братя" от Русе, които най-вероятно са вкарали "не дотам чисти пари в кампанията".

"Ето това е преференцията. Г-н Цветанов говореше за случаи около Велико Търново и Горна Оряховица. Преференцията се оказа диктат на едни 7 процента върху останалите 93 процента от гласоподавателите, симпатизанти, членовете на една партия. Т.е., разбираме така - анализаторите казват, че 7-те процента, които гласуват за една партия са гражданите, които имали право да гласуват за личности, а останалите 93 процента са селяни, които нямат мнение. Това е обидно за целия този партиен апарат, за всички гласоподаватели, за всички граждани, които подкрепят една партия", каза Хамид.

"Ние в ДПС последователно си решаваме този проблем с преференцията. Ако някой измести, го изключваме от парламентарната група - вече във втори парламент", добави зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Хамид внесе яснота и как се е стигнало до осигуряването на кворума на заседанието, при което бяха приети промените в Изборния кодекс.

"На 14 февруари бяхме в стаята на зам.-председателя на НС г-жа Джафер. В нейно присъствие, в присъствието на заместниците на парламентарната група и на партията, които са в парламента - бяхме 5-6 души от ДПС, дойдоха г-н Цветанов и г-н Кирилов. Попитаха дали можем да разговаряме. Поканихме ги, говорихме, при което те казаха, че изпитват трудности с осигуряването на мнозинство и помолиха за подкрепа за следващата точка след Изборния кодекс - да остане стария състав на ЦИК и да не гласуваме по предложението на БСП за нова Централна избирателна комисия. Срещу това ние изразихме нашето притеснение, че не се въвежда с достатъчно бързи темпове машинното гласуване и че нашето настояване е да има малко повече машини, отколкото те са предвидили. Нашето предложение бе на евроизборите половината от секциите да бъдат с машина, а есента на местните избори всички секции да бъдат с машинно гласуване и само с машинно и без хартия. При което те помолиха да направим малко отстъпки и да ги направим 3000 на тези избори и 6000 през есента и само машинно след това. Думата преференция не беше спомената. Държа да отбележа, че ние имаме съществени предложения, които касаят правата на гражданите и преференцията далеч не е предложение, на което толкова държим", обяви Хамид Хамид.

Той още веднъж настоя да се изясни въпроса кой е подвел министър-председателя относно направеното предложение за вдигане прага на преференциите.

"Нямам представа кой е подвел министър-председателя, но от изказването му, че едва ли не ние сме настоявали за преференции, за да се осигури кворум - просто това не отговаря на истината. И трябва да изясним този въпрос - кой е подвел премиерът", каза депутатът от ДПС.

Хамид не пожела да коментира дали това е вътрешнопартийна интрига в ГЕРБ и бе категоричен, че това си е работа на ГЕРБ.

Дали ДПС ще продължи да осигурява кворум. "Проблемът с осигуряването на мнозинството в този парламент е хроничен. И неведнъж сме спасявали това мнозинство. Нямаме решение дали да продължим или да не продължим да го правим. Т.е. имаме решение да нямаме решение", коментира Хамид. "Всичко ще се решава на минутата и секундата", добави той.

Хамид Хамид заяви, че решението на БСП да не влиза в парламента не е в плюс на демокрацията, но така или иначе това си е тяхно решение и сами за себе си те са прави. "Но така или иначе моята констатация е, че единствената опозиция, която остана в този парламент е само ДПС. Останалата част на опозицията вече е извънпарламентарна", заяви Хамид.

"Нямаме крачка към БСП, но в БСП има едно крило, което живее в историята и миналото. Едно крило, за което предполагам, че дядовците и бабите им вземат решения вместо тях. Поне действията им са такива, че все едно живеят през 70-те години", каза още Хамид по отношение на евентуалното сближаване между ДПС и БСП.

Той за още веднъж изтъкна позицията на ДПС, че проблем пред всички предстоящи избори са изборните секции в чужбина. По думите му така се ограничават права и призова да се премахне и уседналостта. В тази връзка той изтъкна, че ГЕРБ демонстрира двоен стандарт, защото в България се радваме на отношението към българското малцинство в Сърбия, например, и "откриването на табели на общини", но в същото време не е такова отношението към малцинствата тук в България.

На въпрос дали има вариант за предсрочни избори до края на тази година той отговори: "Към този момент не. Но не бих се учудил, ако има такива".

В заключение за евроизборите той каза, че целта на ДПС е да запази настоящия си брой евродепутати, а именно 4.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай