Халил Летифов: Пакет Мобилност разделя Европа

Предстои още едно гласуване, но анализът от изминалото показва, че и то ще бъде неуспешно

Халил Летифов: Пакет Мобилност разделя Европа | StandartNews.com

Последните новини за пакета „Мобилност“ затвърдиха разделението по оста централно- и западноевропейски страни с тези от периферията, заяви в интервю за Радио Фокус председателят на Комисията по транспорт в НС и депутат от ДПС Халил Летифов.

Той добави, че в предходния мандат на ЕК е имало възможност чрез мобилизация за блокиране на едно или друго решение, докато сега е сериозна разликата, съдейки от гласуването в европейската транспортна комисия.

Предстои още едно гласуване, но анализът от изминалото показва, че и то ще бъде неуспешно, и ще бъде даден мандат на триалозите, където нашата страна няма да е пряк участник в преговорите.

„Това, което следва от триалозите, по оценките на колегите в Европа, е че те ще отнемат доста време, поне 2-3 години. Има доста спорни текстове. Европа е показала и заложила като свой основен приоритет намаляването на вредните емисии, на трафика и ограничаването на камионите, бълващи вредни емисии. В текстовете съществуват безумия като това, камиона да се връща – да пътува празен през цяла Европа. Това са десетки и стотици хиляди камиони, което означава, че допълнително се натоварва трафикът, замърсяванията ще бъдат огромни, което противоречи на стратегията на Европа. Очаквам там да има огромни спорове и голяма част от текстовете да не бъдат приети“, обясни председателят на Комисията по транспорт в НС.

Халил Летифов заяви, че вариантите за компромис са голяма част от вкараните текстове да отпаднат, а други да бъдат преработени от гледна точка на тяхната целесъобразност. Той уточни, че Европа не е готова с инфраструктурата, която трябва да включва бази за почивки на шофьорите, за охрана на камионите. Основателни са съмненията, че подобен тип протекционизъм в лицето на пакета „Мобилност“ противоречи на ценностите на ЕС, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай