Кацаров със страшна прогноза за коронавируса

До 7-10 дни влизаме в оранжевата зона, каза министърът

Кацаров със страшна прогноза за коронавируса | StandartNews.com

Страшна прогноза за развитието на пандемията от коронавирус направи здравният министър Стойчо Кацаров по време на заседанието при президента Румен Радев, посветено на заразата и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

В следващите от 7 до 10 дни страната ни вероятно ще влезе в „оранжевата зона” по заболеваемост от COVID-19, каза Кацаров и обясни, че броят на заразените расте през последните седмици.

„Имаме разработен подробен план за всички възможни степени и нива на разпространение на вируса, дори и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите на здравната система”, каза още той.

Министърът увери, че в страната ни има нужните лекарства за борба с вируса. Според него обаче да нужни допълнителни стъпки за осигуряване на резерви.

По думите му бюджетът спешно трябва да се актуализира заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и заради нуждите на системата при следваща вълна от коронавирус. „Нуждаем се и от спешна актуализация на бюджета на НЗОК, който също играе основна роля”, каза здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай