Карпов: София проспа "Турски поток"

Имаме нужда от място, където да се задоволи гладът за руска култура, каза Калоян Паргов

Карпов: София проспа "Турски поток" | StandartNews.com

Докато България маневрираше и "спеше" за „Турски поток“, Турция пое инициативата. Това заяви световният шампион по шахмат Анатолий Карпов след среща с председателя на БСП – София Калоян Паргов, съобщи Агенция „Фокус“. Двамата изиграха и партия шах.

По думите на Карпов, сега отново всичко зависи от страната ни. "Ако България не иска да получава печалба от транзита на газ към Западна Европа, значи ще бъде намерено друго решение, макар и България да бъде най-бързото и най-разумно такова“, каза още големият шахматист. 

На въпрос как да бъде тълкувана визитата му на Балканите и дали е специален пратеник на президента Владимир Путин и има ли връзка с „Турски поток“, Карпов посочи: „Нямам никакви поръчения, моето пътуване не е с официален характер“.

Анатолий Карпов коментира и отношенията си с балканските страни, като посочи, че за първи път е станал световен шампион през 1972 г. в Скопие. „Много добре познавам Балканите, защото през първото ми пътуване до Скопие през 1972 г. посетих стотици градове във всички балкански страни. Що се касае до икономическите отношения, в момента, в който политическите отношения престанат да бъдат спирачка, те ще вземат своето“, каза още Анатолий Карпов.

Той допълни, че преди два дни е бил в Сърбия, вчера в Северна Македония, днес е пристигнал с кола от Скопие в София, а утре вече на дневен ред е Турция. Там има намерение да открие дом на мира и дружбата на Егейско море. "В рамките на този дом на мира и дружбата по всяка вероятност ще възникне шахматната академия „Анатолий Карпов“, посочи шахматистът. Според него на първо място се вижда необходимостта от активизация на сътрудничеството в културната област, а след това в икономическата. "За съжаление, санкциите представляват една много сериозна спирачка на нашите връзки и контакти. В отговор на тези санкции Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това много сериозно се отрази на стокообмена. Като цяло има много големи перспективи за развитието на сътрудничеството, особено в областта на енергетиката", заяви още той. И допълни, че се надява да се възстанови морската връзка между България и Русия. "Вече няколко години от руска страна се говори, че трябва да бъде възстановен и пуснат фериботът от Варна или Бургас за Русия, което е от взаимен интерес. С ферибот руските граждани биха достигали България по-лесно, за да могат да прекарат тук лятната си почивка. Това е икономически интерес за България“, допълни още Карпов.

"Потвърдих желанието на БСП, че „Турски поток“ трябва да мине през България и че АЕЦ „Белене“ е необратим проект", каза Паргов след срещата. Той уточни, че със световния шампион са обсъдили най-вече културното сътрудничество. "София има нужда от руска книжарница, руско кино, място, където да се задоволи гладът за руска култура", коментира Паргов. "Не пропуснахме да потвърдим позицията на БСП след 2014 г., а именно отмяна на санкциите срещу Русия. Защото, както и той се изрази, докато Европа е объркана и скована от тези санкции, Русия плаче, а Америка се смее“, посочи Калоян Паргов. Според него държави като България, които са на опашката на ЕС, най-тежко понасят тези санкции. „Говорихме, че трябва да се започне от програмата „Еразъм“, която заради санкциите не позволява на учени и културни дейци от двете държави да имат засилен обмен и комуникация, което само по себе си е загуба“, допълни председателят на Градския съвет на БСП – София. „Може би една важна позиция, която все повече ни вълнува – Европа без ядрени оръжия, Черно море – зона на мир и сигурност, демилитализирана зона“, каза още Паргов.

„Поговорихме малко за икономика, за търговия, санкциите се отразяват с отрицателен знак на всички. Ако погледнем стокообмена между Русия и Европа, или в частност между Русия и България ще видим разликите с предишни години“, заяви Калоян Паргов. Той допълни, че са засегнати области, в които България традиционно е присъствала на руския пазар.

Във връзка със ситуацията в БСП, Паргов посочи: „Тъй като сме на шахматна вълна, мога да кажа, че сегашната партия шах, дали ще има шах с топа, шах с пешката, то тя ще продължи в рамките на по-дълъг период, отколкото някой може да си представи. Като един своеобразен вътрешнопартиен турнир. Единственото, на което се надявам, на 16 юни да не сме в ситуация цугцванг“, допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай