Кармата Елена в БСП

Ще спечели ли Йончева титлата Първа дама на социалистите или ще поеме от от Поптодорова само прозвището Крадливото Ленче? Въпросът е за 600 000 лева.

Кармата Елена в БСП | StandartNews.com

Тя е една от най-верните другарки  в партията, неотлъчно до лидера, ярък депутат в парламента, истински ястреб в политиката, с повдигнато обвинение от прокуратурата заради  деяние, което тя категорично отрича, защото  подозира политически заговор. И зад нея застават  хиляди симпатизанти.

За кого си мислите - за Елена Йончева ли?

Не, става дума за Елена Поптодорова. Дългогодишната преводачка на Тодор Живков, един  от най-дейните БСП депутати в зората на демокрацията, един от най-яростните критици на Русия, една от най-тачените жени в Атлантическия клуб. И която  сложи край на безспорно  успешната си дипломатическа кариера с една кражба на едно кремче. Което задигна от варшавското летище на път за дома си през февруари 2017 година. В първите дни  Поптодорова се кълнеше пред телевизиите, че няма кражба. После се измъкна, че  е било моментно невнимание, защото е била погълната от важни мисли.  А небивалия интерес към нейния случай обясни с  хибридна атака с азиатски привкус заради евроАнтлантическите  си ценности. Поптодорова бе категорична, че прибързаното заключение от полската полиция ще бъде променено, докато атлантиците вдигаха  международна компания в нейна защита.

В крайна сметка, се оказа, че камерите са документирали криминалното деяние, прокуратурата внесе обвинителния акт, съдът я призна за виновна. Бившата дипломатка олекна с 820 евро, колкото бе стойността на помадата, и се сдоби с условна присъда. Така  тя няма да бъде записана като престъпник в Европа, но занапред ще остане на резервната скамейка  за всякакви постове.

Елена Йончева днес е сред най-пламенните другарки в партията, най-близо до сърцето на лидерката Корнелия Нинова, острието на БСП в парламента, най-яростният опонент на ГЕРБ и Борисов в политиката. Хиляди членове на партията я защитиха като се изправиха на крака и аплодираха речта й на конгреса. Блестящата й кариера на разследваща журналистка  обаче е поставена под въпрос заради  повдигнато от прокуратурата обвинение за пране на пари от офшорка, свързана с кражбата на века - КТБ.  Днес Йончева не спира да твърди, че няма нищо незаконно, защото с парите е купувана само техника и оборудване за репортажите й. А атаката срещу нея идва от партията ГЕРБ, която тя на свой обвинява в грабеж на милиарди.Прокурорите обаче вече извадиха доказателства, че финансирането  й е далеч от банковите  стандарти.

Ще спечели ли  Елена Йончева титлата Първа дама на социалистите, която допреди 22 години принадлежеше на Поптодорова или  ще поеме от нея само  прозвището Крадливото Ленче, с което тя се сдоби преди 3 години? Въпросът е за 600 000 лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай