Каримански: До 3 седмици нужни за актуализация на бюджета

Корупционните схеми са най-големият бич за България, каза председателят на бюджетната комисия в НС

Каримански: До 3 седмици нужни за актуализация на бюджета | StandartNews.com

Реалистичният срок за актуализация на бюджета е до три седмици. Това заяви пред БНР председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански, депутат от "Има такъв народ". Той подчерта, че "ако има избори 2 в 1, парламентът и президентът трябва да договорят това.”.

Министърът на финансите беше ясен - това, което е предвидено в бюджета, е за избори 2 в 1, при необходимост изборите да са в три последователни дни, министърът трябва да даде разчет колко би струвало това, каза експертът.

Според Каримански все още не е отпаднал вариантът за правителство с третия проучвателен мандат. "В парламента има достатъчно депутати, освен ИТН, които могат да направя това", каза народният представител.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия беше категоричен, че работата ѝ ще бъде отговорна и експертна, независимо колко дълъг ще бъде животът на 46-ото Народно събрание.

За актуализацията на пенсиите е важно да не бъде взривен бюджетът за 2022-ра година, а да е така, че има устойчиво нарастване и през следващите години: "При нас, в ИТН, воля за актуализация на пенсиите има".

"Корупционните схеми са най-големият бич за България", категоричен бе Любомир Каримански.

"Всички държави в Европа се готвят за бежанска вълна, ние също трябва да имаме готовност. В бюджета в момента липсват информация и данни за разходи, които могат да бъдат заделени за справяне при евентуален бежанския натиск. Това трябва да го направи министърът на финансите. Той сам каза, че между първо и второ четене на бюджета трябва да се направят разчети и анализи за това какви средства са необходими при бежанска вълна към България", коментира още топ финансистът.

По думите му трябва да се предприемат действия осигурените ваксини срещу Covid-19 да бъдат използвани.

"А ние сме готови да похарчим пари за нови ваксини, които тепърва ще бъдат доставени в България. Какво ще правим с тези ваксини. Наясно ли сме как ще се осигури ваксинационният процес, тъй като той ще повлияе и на икономиката. ... Всичко, което може да бъде направено в актуализацията на бюджета, за да има действаща икономика в следващите месеци, е във връзка с това какви мерки ще вземем като превенция", коментира Любомир Каримански. Той изрази мнението си и по възможността за компенсации за бизнеса при Covid вълна, като подчерта, че няма как да се изливат средства там, където не могат да бъдат дадени осезателни резултати за ефекта в икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай