Карадайъ: Мисията на ДПС е достоен живот

Лидерът на ДПС даде специално интервю за партията АЛДЕ

Карадайъ: Мисията на ДПС е достоен живот | StandartNews.com
  • Лидерът на ДПС даде специално интервю за партията АЛДЕ

ДПС работи заедно с младежите, предоставя им възможности да дават идеи и да ги реализират. Осъзнаването, че мисията на политиците е да служат на гражданите, за да направят живота им по-добър, е важно за младите хора. Това ги вдъхновява, кара ги да наблюдават, анализират, да прилагат познанията си и да постигат мечтите си. Това казва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за партия АЛДЕ, публикувано на сайта на Движението. В него той говори за най-трудните моменти в кариерата си, за бъдещето на ДПС и развитието на България. Основна мисия на ДПС е гарантирането на основните права и свободи на гражданите и създаване на условия за достоен живот, казва още Карадайъ.

ВИЖ ОЩЕ: Доган заложи на младите за водачи на ДПС-листите

Ето цялото интервю на Мустафа Карадайъ за партия АЛДЕ:

Кое е най-смиряващото, най-вълнуващо или трудно нещо, което сте изпитал в кариерата си?

Когато човек е безсилен пред смъртта, пред природните стихии, изпитва смирение. Препятствията, които животът поставя пред нас ни учат на смирение, това са безценните уроци, които получаваме. Смирението ни прави по-мъдри, по-силни, доближава ни до Бог.

Най-вълнуващото и най-трудното в кариерата ми беше да приема да съм начело на една сериозна партия като ДПС, която има важна роля в най-новата история на България, отговорна роля за запазване на мира в държавата и на Балканите, както и за евроатлантическата ориентация на страната ни. Ролята на ДПС за падането на тоталитаризма в България е неоспорима. ДПС участва активно в политиката от зараждането на демокрацията, в процеса по присъединяване на България към НАТО и към Европейския съюз. Основна мисия на партията е гарантирането на основните права и свободи на гражданите и създаване на условия за достоен живот.

Вън от политиката, каква е Вашата надежда за 2021 г.?

Здраве за всички хора, да се справим с Covid-19, да се разпространи ефективна ваксина, да се осигури равен достъп на всички желаещи до здравни услуги, по-малко глад, стабилно образование, социална политика, ангажирана с решаване на проблемите на хората, мир. И в личен план моя кауза е чиста среда, чиста енергия, чисти храни, високи технологии, участие на всички свободни активни граждани в управлението – от вземането на управленските решения до тяхната реализация. Хората не трябва да губят надеждата си за по-добър живот, за европейско обединение и обща сигурност. Хората, всички ние, не трябва да забравяме тежките исторически уроци от войните, пораженията на Втората световна война, за да не ги допускаме отново. Трябва да сме непримирими и никога да не правим компромис с възраждането на омразата и ксенофобията, агресията и противопоставянето. Трябва да работим за обединение, за високи европейски стандарти, които да са еднакви за всички европейски граждани.

За партията:

Като основател на Младежко ДПС, какво според Вас е необходимо за засилване на ангажираността и политическото участие на младите хора и защо участието на младите хора в политиката е значимо?

Основен приоритет на нашата партия винаги е бил включването на младите хора в политиката, ангажирането им с решаването на проблемите на гражданите. Наред с това, ние работим много отговорно и сериозно по създаване на кадри. Критериите ни са много високи – изисква се образователна квалификация, но и достатъчна теоретична и практическа подготовка в управленски процеси, както и включване в активната политика, във формиране и реализиране на политики. ДПС работи заедно с младежите, предоставя им възможности да дават идеи и да ги реализират. Осъзнаването, че мисията на политиците е да служат на гражданите, за да направят живота им по-добър, е важно за младите хора. Това ги вдъхновява, кара ги да наблюдават, анализират, да прилагат познанията си и да постигат мечтите си.

В неотдавнашната Ви реч след преизбирането Ви за председател, Вие дълго и подробно говорихте за Европейския зелен пакт. Какъв е Вашият план за изграждането в България на нова зелена икономика?

България и политиката в България трябва адекватно да отговори на предстоящата водородна енергийна революция в Европа. Необходимо е адаптирането на местните въглищни електроцентрали и газова инфраструктура към новите водородни технологии. Инфраструктурата за природен газ да се използва за преход към изцяло въглеродно неутрални източници на енергия и в следващите години да бъде комбинирана с разработващите се водородни технологии. Това предвижда преглед, експертиза, анализ, въз основа на които да се вземат управленски решения.

България трябва да се позиционира на геополитическата карта с новите водородни технологии, да работи за привличане на мащабни инвестиции в газово-водородни технологии.

За либерализма и Европа:

От икономическа гледна точка, какво според Вас е необходимо на Европа, за да преодолее финансовата криза, причинена от пандемията Covid-19?

Европа трябва да обедини усилията си за преодоляване на кризата от Covid-19. Да се възползва от негативите и да ги превърне в предимства. Бъдещето е по-близо с Covid-19. Дистанционното общуване, работа и обучение могат да се превърнат в обичайна практика. Чистата среда и зелената енергетика стават основни за икономическото развитие. Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС ни дава уникална възможност да модернизираме икономиките си, а с това и да погледнем към следващите 15-20 години. И затова нямаме право да пропускаме тази възможност.

България е една от страните, които наскоро се присъединиха към ЕС. Какво означаваше членството за страната и как виждате бъдещето на европейското сътрудничество?

Присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз беше национална цел и това беше историческо решение, което се реализира. Обединена Европа, демократични ценности, солидарност, мир и просперитет – това означава за нас членството на България. Европа трябва да е обединена и силна, да гарантира равноправно членство и да има обща сигурност, за да бъде гарант на мира и бъдещето на човечеството. Но днешният ЕС има нужда от реформиране, за да може да отговори на очакванията на собствените си граждани. И затова конференцията за бъдещето на ЕС е от ключово значение. Убеден съм, че либералите отново ще предложат най-реформаторските идеи и най-иновативните подходи. Време е да погледнем по-смело към бъдещето на ЕС. Бъдеще, което включва и страните от Балканите, за да бъде европейският проект напълно завършен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай