Цвета: Служебни кабинети не ни плашат, пак печелим

Всички парламентарни избори досега са били спечелени от ГЕРБ, заяви шефката на НС

Цвета: Служебни кабинети не ни плашат, пак печелим | StandartNews.com

"Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да си организира изборите, защото в пространството се говори, че едва ли не управляващите ще правят изборите, те ще събират протоколи и бюлетини. Насажда се едно съмнение в изборния процес. За да бъдем максимално изчистени от тези съмнения, нека ЦИК го направят", заяви на брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева.

Разбира се, винаги ще има някой, който ще се опитва да оправдава своите неуспехи с фалшификация на изборите, добави Караянчева.

"Всички парламентарни избори досега са били спечелени от ГЕРБ, а те са били организирани от служебни правителства – Орешарски, знаете, Тройната коалиция... За Изборния кодекс мога да кажа, че е изключително изчистен, но може би все някой ще намери и друга пробойна, но мога да кажа, че възможностите за манипулация сме ги свели до минимум'', допълни тя.

За електронното дистанционно гласуване председателят на парламента обясни, че се очаква становище от експертите, които да разяснят по какъв начин може да бъде защитен вотът на българските граждани, тъй като по думите ѝ съществуват "изключителни възможности за хакване на мрежата".

Пандемията от COVID-19 също беше едно от обстоятелствата, което ни накара да пипнем Изборния кодекс, за да вкараме хартиената бюлетина. Много пъти съм казвала, че машинното гласуване може да доведе до проблеми с избирателната активност, тъй като на машина може да гласуват само 200 човека в един изборен ден. Така че трябва да влезе и хартиената бюлетина, защото ние търсим и широко представителство, обясни още Караянчева.

"Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца'', подчерта Цвета Караянчева.

Не мисля, че ще имаме проблем с кворума. Просто в петък имахме колеги, които са болни, колеги под карантина. Очаквахме, че колегите от БСП и опозицията ще се регистрират, защото все пак петък е денят на опозицията. Разбира се, кворумът е отговорност на управляващите и не се отричаме от това. Утре ще имаме кворум и заседанията ще продължат нормално, отбеляза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай