Караянчева оцеля, но губи Кърджали

Караянчевщината няма място в парламента, каза Карадайъ. ГЕРБ си спечели опасен враг

Караянчева оцеля, но губи Кърджали | StandartNews.com
  • Караянчевщината няма място в парламента, каза Карадайъ. ГЕРБ си спечели опасен враг

Цвета Караянчева оцеля, но я чака нова тежка битка. Това е резултатът от 4-часовия дебат за оставката й, който бе съпроводен с позорни изказвания, лични нападки и безжалостни престрелки. Авторитетите се сринаха, а агресията и омразата минаха точката на обществена поносимост.
С поредно шпицгласуване управляващите успяха да спасят Караянчева, но и да спечелят опасен враг. Досегашните им пинг-понг дуели с БСП отидоха в миналото, за да отстъпят място на двойна опозиционна преса.
Депутатите от ГЕРБ са свикнали да неглижират нападките от социалистите. Знаят

слабите места на червените остриета

отработили са отдавна схемата кой кого парира в изказванията. Затова и днешните престрелки започнаха с Караянчева, но бързо минаха в полето на корупцията, протестите, пенсиите, та чак до килимите от Босфора.
Взривоопасните червено-сини моменти също бяха лесно предвидими. Корнелия Нинова се разгневи, че я прекъсват и припомни как подобен акт донесе оставката на предишния председател Главчев. Социалистите опразниха залата на мига, след като Спас Гърневски тръгна да се изказва. Вежди Рашидов се възмути от непочтително отношение към паметта на майка му. Десислава Атанасова отново взе да брои лъжите в изказването на Нинова. Лидерката на БСП пък се оказа, че през това време пресмята колко пъти споменават името й от трибуната.
Поредният нелицеприятен словесен двубой можеше да остане незапомнен в историята на този парламент, ако ДПС бяха пасували. Още в началото на заседанието обаче

Мустафа Карадайъ показа, че в Движението са силни в мълчанието, но и безпощадни в изказа

„Когато нямаш капацитет, експертиза, визия, остават агресията, омразата и арогантността. Това няма да помогне на госпожа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта“, каза Карадайъ като добави, че караянчевщината няма място нито в парламента, нито в политиката.
ГЕРБ със сигурност са очаквали остро изказване, но въпросът, който им зададе ги свари напълно неподготвени.
От истината ви боли, нали? – попита Карадайъ докато гледаше в очите Караянчева. Със сигурност тя си знае какво точно е имал предвид и видимо си отдъхна, когато той слезе от трибуната.
Докато партията на Борисов прегрупираше изказванията си, Славчо Атанасов побърза да вземе думата, но вместо да изпише вежди, извади очи. Заяви, че Караянчева не е корумпирана, а хулите я превръщат в мъченица. ДПС пък я намразило, защото пробила бастиона им в Кърджали.
Няма как депутатите на Борисов да не са усетили веднага мечешката услуга на коалиционния партньор. Отговорът на ДПС не закъсня. Хамид Хамид с усмивка прие обръщението „мъченица“, но привлече вниманието и на определението в „онзи запис“ като заяви, че не е съгласен само с „кърджалийска“. Веднага след това Ерол Мехмед подробно обясни защо корените й не са в този регион. А накрая

Йордан Цонев довърши хеттрика

като припомни чий е кметът, който управлява от години града, а единствената причина друга политическа сила да има народен представител в Кърджали е, че ДПС е поискало промяна на изборната система, за да може да има повече политическа представителност в региона, в който всичките общински съвети са с мнозинството на ДПС.
Ясно е, че и занапред бастионът Кърджали ще остане в ръцете на Доган. Но вече е неясна съдбата на Цвета Караянчева в него. С днешното гласуване тя бетонира настоящето си като председател на парламента, но разклати бъдещето си като народен представител точно от този регион. Прав е Красимир Велчев, който припомни, че тя направи пробив преди години, когато взе мандата за ГЕРБ, обединявайки християни и мюсюлмани. Но това нямаше как да стане без благословията на ДПС. Сега, когато зорлем ги превърна във врагове, бързо ще усети промяната. Там вече няма да я приемат като обединител. А като поредния политик, който употреби етническия мир в името на партийните и лични интереси.     

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай