Неделя,

Караянчева: Няма парламентарна криза

От: Стандарт -
A
A
A
  • Успяваме да дисциплинираме парламентарните групи, смята председателят на НС

Нямаме парламентарна криза. За да имаме такава, парламентът трябва да е блокиран, да няма регистрация, да няма възможност да работи, а виждате, че в момента вече три седмица откакто "БСП за България" отсъстват, парламентът работи. Това коментира председателят на парламента Цвета Караянчева в „Панорама” по БНТ в петък. Тя каза, че в петък сутринта имало малък проблем с кворума. Двама от колегите закъсняха, каза Караянчева. Тогава ВОЛЯ спаси кворума и осигури гласовете за старт на заседанието.

Успяваме да дисциплинираме парламентарните групи и разбира се, колегите не пътуват в чужбина в сряда, четвъртък и петък, за да могат да бъдат на линия, но аз мисля, че парламентарна криза няма, подчерта Караянчева.

Президентът също покани БСП да влязат в парламента, наричат го говорилня, но това е мястото, на което се срещат различни позиции, не може винаги да ни е удобно, каза още председателят на НС. Тя призова отново БСП да се върнат в зала, тъй като "тази игра сме я играли 2013 г. и тя не е печеливша".

„Ние сме реалисти, не сме безгрешни, не се мислим за безсмъртни, винаги може да се направи крачка встрани, за да се изслуша мнението на хората”, коментира Цвета Караянчева. По повод казуса с дълговете на вероизповеданията и в частност тези на Главното мюфтийство, председателят на НС заяви: „Това беше илюстрация как едно решение, което искахме да вземем, за да се решат нещата бързо, но по простия начин, не се получи така, както искахме”.

„Мюфтийството има 8 млн. лева задължения, тези 8 млн. докато са отворени, може да започне да се изпълнява Законът за вероизповеданията, който казва, че трябва да се даде на всяко вероизповедание по определена субсидия, за да може да работят духовните лица и да се извършват съответните ритуали. Оказва се, че тази субсидия, ако я дадем на мюфтийството, ще се погасят задълженията. Втората по големина религиозна общност в България ще остане нефинансирана, няма да може да изпълнява своята дейност. Много от хората, които разбират от това, които не са политици, казаха, че амнистията е възможната крачка за решение на този проблем”, обясни Цвета Караянчева. И припомни взетото накрая решение - задължението да бъде разсрочено в рамките на 10 години.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички