Каракачанов на среща с хората на Орбан за общностите в чужбина

Каракачанов на среща с хората на Орбан  за общностите в чужбина | StandartNews.com

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е на официално посещение в Унгария, за да проучи местния опит за работа с националните малцинства в чужбина. В столицата Будапеща той проведе редица срещи с представители на управляващата партия на премиера Виктор Орбан.

Каракачанов е разговарял с държавния министър за национална политика Арпад Потапи, който отговаря за работата с унгарските общности в чужбина. Страната отделя около 300 млн. евро годишно, за да подпомага малцинствата си в Румъния, Сърбия, Словакия и новите мигранти. За сравнения - България е заделила по-малко от 1 млн. евро. С част от тези средства се подпомагат бизнес-инициативите на етнически унгари, поддържат се училища и културни средища. Всеки учител в унгарско училище в чужбина например освен държавната си заплата, получава и допълнително възнаграждение.

Днес войводата е разговарял със зам.-председателя на Унгарския парламент проф. Ищван Якуб. Двамата са обсъдили двустранните отношения и възможността за възстановяване на образователните програми и обмяната на студенти. Разисквана е и външната политика, особено по отношение на нелегалните емигранти. Както е известно, Унгария не приема европейската политика за квоти.

В последния ден от визатата му той е имал срещи с българите там. Само в Будапеща живеят около 3000 хора с български произход. Това е традиционна общност, която от век живее там. Те поддържат и изградената през 1916 г. църква, имат български театър, училище, детска градина, три фолклорни ансамбли и един депутат - Симеон Варга. "Българите в Унгария не са против гласуването само в посолства, каквато е унгарската практика. Напротив, смятат, че щом си плащат данъците в Унгария, не е редно да определят българската политика", коментира Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай