Неделя,

Каракачанов: Защо доказваме, че морето е солено?

От: стандарт -
A
A
A

 

„Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено“, така коментира отношенията ни със Северна Македония вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването „Панорама“ по БНТ.

"Както казваше президентът Петър Стоянов, това е най-романтичната, но и най-трагичната - бих добавил аз, част от нашата история. Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в Република Северна Македония, и никакви избори не са причината", заяви лидерът на ВМРО. По думите му, договорите се подписват, за да се изпълняват. Той заяви, че Република Северна Македония са смятали, че подписват договор, но могат да не го изпълняват.

"Там и до ден-днешен, въпреки всички превратности на времето, въпреки терора, който беше наложен след 44-та година в Титова Югославия, все още има много хора, които наричат себе си българи. Ние имаме морал и исторически ангажимент към тези хора", коментира Каракачанов.

И уточни, че това правителство на Заев най-много търси компромиса. "Но когато направиш компромис към политиците в Република Северна Македония, те го възприемат не като жест на благородство, а като слабост и незаинтересованост".

"Ние не искаме да се откажат от своята идентичност. Искаме нещо много просто: да бъдат така добри да създават своята идентичност оттогава, когато са възникнали условия за това", заяви вицепремиерът.

Той беше категоричен, че не сме затворили вратата, но те трябва да коригират политиката си, да преосмислят това, което правят, и в дебатите и преговорите, които се водят между двете страни, разговорите продължават.

По Конституция президентът решава кога да насрочи изборите. Не можах да разбера защо не на 28 март, но дали щеше да бъде тогава или на 4 април, на 18 април или по-нататък, дата като дата. За избори единствено трябва да се осигури нормален честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват, да им се осигури възможността да отидат до урните, каза по темата избори  вицепремиерът.

"Познавам българската родна действителност. Отдавна съм в този народен цирк и ми е ясно, че каквото и да кажеш на едни подобни консултации, най-накрая ще стане така, както президентът е решил. А и като гледам как завършиха консултациите, мисля, че моята теза се потвърди", заяви министърът на отбраната.

Каквото и да кажат партиите според него, няма значение, защото по думите му, никой на тези консултации не е споменавал датата 4 април, а президентът е избрал именно нея.

Той заяви, че не се страхувал гласуването на българите в чужбина и ако в България последните 30 години има политическа формация, която да прави нещо за българите в чужбина, това е ВМРО. Въпреки това уточни, че е против гласуване по пощата, а призова „да оставим законодателството такова, каквото е и ако има недъзи в това законодателство, да го променяме след изборите".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички