Каракачанов ядосан за „широкия консенсус“ за F-16

Според него част от обществото смята, че купуваме самолети от САЩ, за да нападаме Русия

Каракачанов ядосан за „широкия консенсус“ за F-16 | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се възмути от мотива зад президентското вето върху сделката за изтребителите F-16, а именно, че липсва широк консенсус по въпроса. Каракачанов участва в заседание на комисията по отбрана в парламент, където ще се решава евентуалната отмяна на ветото на Румен Радев.

"Президентът е използвал своето конституционно право да наложи вето. Аз мога да кажа мотивите. Какво ще реши комисията и народното представителство, е суверенно право на българския парламент, който е най-висш орган в тази държава. С част от мотивите, които прочетох не мога да се съглася примерно, че е бил необходим широк обществен консенсус, подкрепа, обществено съгласие, че не били изяснени много въпроси. Мисля, че това поне по мое мнение не отговаря на истината.

По тази тема дали самолетът да бъде "Грипен" или F-16 се коментира още преди нашето правителство да бъде съставено", подчерта министърът.

"Ако говорим за широк консенсус, по кой въпрос в България има широк консенсус. Макар че аз винаги съм апелирал по националните въпроси да имаме консенсус като нация, за съжаление това не е факт. Няма широк консенсус по темата за циганската престъпност и как да подходим към този проблем, който е бич за всеки български гражданин, очакваме да има консенсус по един въпрос като закупуването на нови самолети", допълни още Каракачанов.

Според него една част от обществото ни още смята, че купуваме американски самолети, за да нападаме Русия. "В нашето общество по тази тема няма как да има консенсус. Друг е въпросът, че никой не купува самолети F-16, за да напада някой. Имаше един политически лидер, който твърдеше, че ние купуваме нападателни самолети. Не знам с какво "Грипен" са отстъпателни", уточни още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай