Четвъртък,

Каракачанов внася закона за доброволната казарма

От: Стандарт -
A
A
A

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че в началото на другата седмица внася в Министерския съвет Закона за доброволната военна служба. Друга идея на лидера на ВМРО - за доброволни отряди за охрана на реда, не получи подкрепата на коалиционния им партньор ГЕРБ само преди около месец. 

„Идеята ми е младите хора да получат знания, защото ние живеем в един доста рисков свят, да не кажа опасен, и нещата стават все по-напрегнати”, посочи министърът на отбраната при посещение в НВУ "Васил Левски" във Велико Търново, съобщи БТВ. 

Според него проектът може стартира с 600 души, а бюджетът е осигурен от Министерството на отбраната, без да са нужни допълнителни средства. Възрастовата граница е до 40 години за младежите и девойките, които след преминаване на подобно обучение се зачисляват в резерва на Българската армия. 

Подобен тип начални военни обучения, като това в НВУ "Васил Левски", ще има във Военноморското училище, а през следващата година и във Военовъздушното училище, посочи Каракачанов. 

Доброволната военна служба дава възможност на всички млади хора, които желаят, в рамките на два модула по три месеца, общо шест месеца в няколко центъра в страната, да я получат, уточни Каракачанов. 

Законът ще гарантира на тези хора запазване на работните им места, независимо дали работят в държавния или частен сектор, посочи Каракачанов и допълни, че преминалите доброволна военна служба ще имат предимство при постъпването на работа в структурите на сигурността и държавната администрация при равни условия с другите кандидати.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички