Каракачанов обяви протеста анти-Гешев за незаконен

Не може да продължава тази анархия в София, заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО

Каракачанов обяви протеста анти-Гешев за незаконен | StandartNews.com

Протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор на Орлов мост е незаконен. Не може да продължава тази анархия в София, това заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Пред бТВ той обясни, че недоволстващите на ключовото за столицата кръстовище (Орлов мост) не са допуснати до ВСС заради Закона за събранията, митингите и манифестациите. По думите му би следвало да се пусне иск с осведомителен характер до съответната община, с която да се поиска организирането на протест.

Освен това обясни, че трябва да има и отговорник на мероприятието. Той трябва да остави свой контакт, за да може първо да получи отговор от местната власт, второ органите на реда да са информирани кой ръководи съответното събитие.

„В случай, че две мероприятия искат едно и също място – исковете се разглеждат на базата, който първи е подал молба. Първите получават съответното място, а на вторите им се предлага алтернатива. Беше предложено протестът против кандидатурата на Иван Гешев да се проведе пред Съдебната палата, а те блокираха Орлов мост. Не може да говориш за законност и да не спазваш закона”, добави още той.

Според него полицията, придружаващата протестите, си върши работата и охранява периметъра, за да предотврати сблъсъци.

Каракачанов подчерта, че Столична община трябва да е по-твърда в позицията си. Лидерът на ВМРО смята, че е недопустимо да се затварят безразборно булеварди и магистрали. За него законът е равен за всички.

Вицепремиерът изтъкна, че на протеста на Орлов мост е присъствал кандидат за кмет на Столична община (Борислав Игнатов от ДБ). „Това е човекът, който трябва да спазва реда и в подобна ситуация да изпрати полиция да разчисти пътищата. Това е политически пиар и е нередно”, добави министърът на отбраната.

Относно кандидатурата на Иван Гешев за обвинител номер едно на България, Каракачанов коментира, че винаги когато има състезание с един кандидат, изникват много съмнения. Основен мотив за това е, че липсва дебат.

Лидерът на ВМРО призна, че е работил с Иван Гешев няколко пъти. Единият случай е бил във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе миналата година.

„Не мога да кажа, че го познавам. Впечатленията ми за него са, че е енергичен и реагира бързо. Не съм юрист и не знам кой как работи с правото”, изтъкна Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай