Каракачанов: Македонците разбраха, не се шегуваме

„Вирусът не прави разлика между управляващи и обикновени хора”, каза вицепремиерът

Каракачанов: Македонците разбраха, не се шегуваме | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира тази сутрин пред Нова телевизия, че позицията на правителството в политиката му към Република Северна Македония остава твърда и непроменена. Върху държавата ни няма и не може да има натиск от нито една държава в Европейския съюз, независимо от нейната големина и мощ.

„Единствената перспектива пред Западните Балкани е интеграцията в ЕС. Но няма да стане по начина, по който си го представят колегите в Скопие. Те не могат да чакат някой голям да ни натисне. Това се опитахме да им го обясним вчера с министър Захариева. Делегацията им вчера беше доста сериозна, мисля, че разбраха, че България не се шегува и няма кой да ни натисне”, заяви Каракачанов, който е и лидер на ВМРО.

Мерките срещу разпространението на COVID-19, които държавата е въвела, на този етап са адекватни, смята вицепремиерът. „Министърът на здравеопазването действа адекватно. Чудя се как издържа. Мога да кажа, че прави всичко, което може”, коментира вицепремиерът.

Според него обаче системата е пред колапс и частните болници трябва да се ангажират много по-сериозно.

Освен това проблемите засягат всички, а „вирусът не прави разлика между управляващи и обикновени хора”. „Познавам депутати, които се лекуват вкъщи,  защото няма място в болниците. Познавам и депутати, които са доброволци в болниците”, заяви Каракачанов.

Той отговори и на критиките към властта, че не се справя с пандемията. „Когато казвам с какво не съм съгласен, казвам как да се направи. Много е лесно да се критикува. Аз не съм казал, че правителството не се справя. Много е лесно да критикуваш, когато не носиш персонална отговорност”, заяви Каракачанов.

Той добави, че е поставил въпроса за изчезващите от аптеките лекарства и по него се работи.

Около 2% от личния състав на Министерството на отбраната е заразен с COVID-19. В болница са 11 военнослужещи и 7 военни служители. Каракачанов обясни, че с издадената във вторник заповед е дал възможност на всички военнослужещи, които са преболедували, да дарят кръвна плазма.

„От първия ден видяхте, че Българската армия не стои безучастна и не се е скрила по поделенията и да дреме. Напротив, хората участват, помагат и го правят със сърце. Не чакат аз да ги задължавам с моя заповед”, заяви Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай