Карадайъ в Брюксел. Делегация на АЛДЕ следи вота на 14 ноември

Продължава знаковото посещение на лидера на ДПС в Брюксел

Карадайъ в Брюксел. Делегация на АЛДЕ следи вота на 14 ноември | StandartNews.com
  • Продължава знаковото посещение на лидера на ДПС в Брюксел
  • Мустафа Карадайъ се среща с евродепутати, комисари и български граждани

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заедно с евродепутатите от ДПС – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели се срещнаха днес с евродепутати, комисари и български граждани, живеещи в Брюксел.

ВИЖ ОЩЕ: Мустафа Карадайъ със знакови срещи в Хага и в Брюксел

Може да бъде изображение с 4 души, седнали хора и изправени хора

Посещението на представителите на ДПС започна със среща с комисаря по управление при кризи в комисията „фон дер Лайен“ Янез Ленарчич. По време на срещата бяха обсъдени Зелената сделка, темата с опустошителните наводнения и горските пожари, които изминалото лято засегнаха огромна част от Европа.

Може да бъде изображение с 4 души и изправени хора

„Ако всички заедно предприемем действия за справяне с климатичните аномалии, моята работа като комисар ще бъде далеч по-лесна. Важен инструмент за преодоляване на кризите е Зелената сделка. Сега държавите членки имат огромната възможност да се възползват от средствата по плана за възстановяване и устойчивост и програмата NextGenerationEU, тук като добър пример можем да посочим планът на Гърция, който набляга на зелените ресурси.“, заяви Ленарчич по време на срещата.

Може да бъде изображение с 2 души

Акцентът на срещата между Карадайъ и Хилде Ваутманс, председател на Европейския либерален форум беше върху геополитическата обстановка, нуждата от общ отбранителен съюз, както и повече взаимодействие между държавите. А с Адриан Васкес Лазара, председател на Комисията по правни въпроси на ЕП обсъдиха темата, свързана със спазването на принципа на правата държава и правата на гражданите.

Може да бъде изображение с 4 души и изправени хора

Адриан Лазара изрази сериозно притеснение, във връзка със случващото се в България и репресиите върху свободната воля на българските граждани. Той направи предложение да се сформира делегация на АЛДЕ, която да извършва наблюдение на предстоящите избори в България през ноември.

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и текст, който гласи 'дпс'

Участниците в срещата се обединиха около идеята, темата за нарушаването на гражданските и малцинствени права да бъде поставена на предстоящата среща на министрите на правосъдието на ЕС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе работна среща и с Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика, където двамата събеседници обсъдиха темата за възможностите по Плана за възстановяване и устойчивост, фондът за справедлив преход и потенциалът на нисковъглеродната  енергетика и водородната технология.

Може да бъде изображение с 4 души и изправени хора

По-късно през деня Карадайъ се срещна с Ги Верхофщадт, съпредседател на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа, където бяха обсъдени съществено важни теми като Конференцията за бъдещето на Европа, върховенството на закона и спазването на основните принципи на ЕС, нуждата от реформи на институционалната рамка и опитът на ДПС с включването на свободни и активни граждани във вземането на решения на местно ниво.

По време на срещите си с евродепутатите от групата на „Обнови Европа“ събеседниците обсъдиха и Декларацията от Париж, която беше приета от центристката група по-рано този месец и чийто акцент е поставен върху „обединяването на силите, в името на обновяването на Съюза.“

От своя страна председателят на ДПС направи препратка с българската политическа действителност и призова за обединение на силите, в името на стабилно правителство, ускорено икономическо развитие на България и наваксване с европейските цели на зелената сделка, дигитализацията и икономическото възстановяване след кризата с КОВИД-19.

Мустафа Карадайъ, заедно със своя екип проведе среща и с български граждани, живеещи в Брюксел. Заедно обсъдиха предстоящите избори на 14-ти ноември и нуждата от обединение на политическите субекти в името на стабилно правителство и просперираща държава-членка на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай