Карадайъ каза в Любляна формулата за Балканите

Тя е либералните ценности - свобода, толерантност и заедност, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ каза в Любляна формулата за Балканите | StandartNews.com

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва на среща на партия АЛДЕ и Балканската либерална мрежа LIBSEEN, чиито домакин бе президентът на АЛДЕ партията Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС.

Събитието се проведе в Любляна, Словения преди срещата на върха ЕС-Западните Балкани. На срещата участниците дискутираха бъдещето на Западните Балкани за присъединяването им към ЕС.

Пред форума Мустафа Карадайъ припомни, че още от началото на 90-те години неизменната позиция на ДПС е, че не само България, а и всички балкански държави трябва да бъдат членове на НАТО и ЕС. Само така може да се постигне стабилност, сигурност и просперитет на Балканите, каза председателят на ДПС.

Мустафа Карадайъ каза, че на Балканите всички си приличаме, но повече търсим разликите помежду ни вместо приликите. Според лидера на ДПС всеки трябва да си даде сметка, че колкото повече се взираме в миналото и използваме историята за актуални политически процеси, толкова по-малко ще виждаме и градим бъдещето на децата си тук, на Балканите.

"Изходът, каза Карадайъ – това са либералните ценности, като свобода, толерантност и заедност. Единствено чрез тях ние политиците могат да дадат бъдеще на следващите поколения на Балканите.".

На срещата присъства и зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов и член на бюрото на Балканската либерална мрежа LIBSEEN.

В синхрон с позицията на ДПС, на срещата бе приета декларация, в която се потвърждава ангажиментът към общите европейски ценности и пълната интеграция на региона. Либералите призоваха още за завършване на пълната интеграция на Западните Балкани в ЕС до европейските избори през 2029г. и подчертаха, че по време на последния Конгрес през 2021г., партия АЛДЕ е приела ясни политически документи, призовавайки за пълна интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз, въз основа на индивидуалните заслуги, при изпълнение на критериите от Копенхаген.

По време на работната среща бяха обсъдени предстоящите заключения на декларацията от срещата върха, в която ЕС потвърждава своята недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани и приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани към нея.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай