Карадайъ: България не може да си позволи повече безвремие

Народът иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел - достоен живот на всеки гражданин, каза лидерът на ДПС

Карадайъ: България не може да си позволи повече безвремие | StandartNews.com

Позволете ми първо да отговоря на г-н Христо Иванов за закачките.  Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото, не ги адресирайте към други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в копурция управление, в което той участва.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ изобличи комплексите на Христо Иванов

Партията, подкрепяна от олигарси и медийни монополисти като Прокопиев, не бива да има такъв назидателен тон във времето, когато призивът е за диалог и конструктивизъм. С тези думи започна речта си пред 46-тото НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

След това той поздрави всички мюсюлмани с големия празник Курбан байрам. "Днес сърцата ни са отворени за милосърдие, добротворство и взаимно уважение, нека да продължим с мъдрост," каза Карадайъ.

Днес е паметен ден в българската история. Конституира се 46-тото НС след кратнкия живот на 45-ия парламент, каза лидерът на ДПС.

И докато някои размишляват, предполагат или открито твърдят кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата партия има връзки с ДПС, ние от ДПС работим България да има правителство и да започне да излиза от кризата, животът на всички български граждани да се подобри, да се вижда по-ясно бъдещето.

Ние от ДПС не се занимаваме с предположения, не търсим и не съдздаваме интриги, не искаме власт заради самата власт. Всичко зависи от радикални реформи, страната се нуждае от дългосрочна управленска програма, та да бъде поне на крачка от европейските държави.

Народът иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел - достоен живот на всеки гражданин. Тя минава през държавническо мислене и поведение и експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго - няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме да научим какво се случва с управлението - няма смисъл.

Час по-скоро трябва да се представят приоритетите и управленската програма. Само кратките срокове и правилните решения могат да излекуват нанесените поражения. Успехът изисква жертви и всички трябва да сме готови за това.

Реформите изискват доверие, затова е нужен консенсус между партиите в парламента. Ние от ДПС сме готови за диалог. Призоваваме за отговорност за бъдещето на страната. Медиите трябва да изистват от властта реформи, отчети, изпълнение на програми.

Българите са изтощени от демонстрация на безпомощност, прикрита с арогатнто поведение. Властта е преди всичко отговорност.- Нека управляващите час по-скоро осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения. Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице, но само при отговорно поведение, взаимно уважение и диалог.

Моментът е исторически. Искрено пожелаваме успех на управляващите. Но ги предупрежадваме - България не може да си позволи ново безвремие. Бъдете на висотата на своята отговорност, призова лидерът на ДПС.

Ето пълния текст на изказването на Мустафа Карадайъ пред 46-ото НС:

Позволете ми първо да отговоря на господин Христо Иванов за закачките. Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която той самият е участвал. Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси и медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения. Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призива е за диалог и конструктивизъм.

Позволете ми, на първо място, да поздравя всички мюсюлмани с празника Курбан Байрам и да пожелая на всички здраве, радост, светли дни и берекет! Както днес сърцата ни са отворени за милосърдие, добро и взаимно уважение, така да продължи и да има повече мъдрост и отговорност във всичките ни дела. Щедростта, толерантността, добросъседството и заедността са поучителни и те са наша неотменна ценност.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Днес е паметен ден в българската история. Конституира се 46-ото Народно събрание, след краткия живот на 45-ия Парламент и произведени втори избори в рамките на 3-4 месеца в една календарна година.

И докато някои размишляват, предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещия кабинет има връзка с ДПС, колко и как спечелилата партия има връзка с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата. Ние от ДПС работим за това как да стане така, че животът на всички български граждани да се подобри. И всеки да живее достойно, да работи и да бъде удовлетворен тук, в България, и всеки ден да вижда по-ясно бъдещето – своето и на своите деца.

Ние от ДПС не се занимаваме с предположения, не търсим и не създаваме интриги, не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Ние знаем, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи, че страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Ние трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем, ако не в крак, то поне на крачка от европейските държави членки на Европейския съюз.

Изборите и резултатите от изборите ясно показаха волята на народа – народът иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот за всеки български гражданин. Тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение, плюс експертен капацитет.

Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, от телевизора чуваме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето.

И всички, които поемат управлението, трябва да знаят – няма време!

Час по-скоро трябва да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма. И нека тази програма да е с ясни къси срокове по всеки приоритет. Само кратки срокове и ускорени темпове, съчетани с правилни решения, могат да излекуват нанесените поражения.

Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това.

Вярно е, че реформите изискват по-голямо доверие, каквото не предполагат резултатите от изборите. Но е възможно това да се случи, ако се получи консенсус между управляващи и опозиция в Парламента, на базата на диалог и взаимно уважение! Ние от ДПС призоваваме за такъв консенсус. Готови сме за диалог. Призоваваме всички национално отговорни партии да имат отговорност преди всичко пред бъдещето на страната ни.

Нека медиите да изискват и очакват реформи, а не показни интриги и сензации, да изискват изпълнение на програми, да изискват отчетност.

Българските граждани са изтощени от избори, от предизборни обещания и демонстрация на безпомощност, прикрита зад арогантно поведение. Българските граждани знаят, че властта произтича от тях и те имат най-важната дума.

Властта е преди всичко отговорност. Нека управляващите час по-скоро осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения. Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само при едно условие – отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог!

Моментът е исторически. Мисията е историческа!

Няма нищо по-велико от това да имаш волята и решимостта с нужния капацитет и визия да промениш света, независимо дали си малцинство или не.

Искрено пожелаваме успех на управляващите. Но и ги предупреждаваме. България не може да си позволи ново безвремие!

Бъдете на висотата на своята отговорност!

Успешна и ползотворна работа на 46-ото Народно събрание!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай