Канят дама в креслото на Дянков

Бутат Капон за финансов министър, тя мълчи

Канят дама в креслото на Дянков | StandartNews.com

София. Дама ще седне в креслото на Симеон Дянков като финансов министър в служебния кабинет, научи "Стандарт" от сигурен източник. В коридорите на ведомството усилено се твърди, че за новия господар на бюджета се търси дама. В петък се завъртяха две имена за поста. Първото от тях е на Карина Караиванова, която изкара три месеца като заместник на Симеон Дянков. Според колегите й от финансовото министерство Караиванова е дългогодишен експерт от кариерата във ведомството, професионалист и не е политически обвързана. От 22 февруари тя бе върната на длъжност директор на дирекция "Национален фонд".

Другото име, което обаче коментират депутати, е на Мария Капон, лидер на Единната народна партия. Тя бе и депутат в 40-то народно събрание. Тогава Капон стана известна с непримиримостта си към някои екстри на депутатите като безотчетните им пари. Капон е завършила икономика, специалност "Продуктов маркетинг", в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Специализирала е "Проучване на пазари и панаирен маркетинг" в Германия, Япония и Франция, както и "Експорт-импорт в азиатските страни" в Шри Ланка. Попитана дали ще държи кесията на държавата през следващите два месеца, Капон отговори: "Нямам време за коментари". Така нито отрече, нито потвърди новината.

В коридорите на "Дондуков" 2 се говори, че президентът Росен Плевнелиев се доверява на амбициозни и добре подготвени професионални дами и това не е тайна за никого. Още като министър в регионалното ведомство той се бе обградил от кадърни дами, като голяма част от тях се присъединиха и към екипа му на "Дондуков" 2.

Жените да поемат повече професионални и управленски роли, призова и председателят на Българския център на жените в технологиите Саша Безуханова на конференция "Кризата и жените" в Брюксел. Именно Безуханова дълго бе спрягана и като един от най-вероятните избори на държавния глава за служебен премиер. През последните дни според запознати обаче надделява вариантът с поста да се сдобие омбудсманът Константин Пенчев. Последните разговори с него се водят на 4 очи и отговорът му ще стане ясен до понеделник. Пенчев е сред най-консенсусните предложения за временен премиер, които се завъртяха в публичното пространство. Зад кандидатурата му се обединиха протестиращите, партиите и екипът на държавния глава. Премиерът не трябва да идва от политиката или бизнеса, да се ползва с доверие и да е отговорен, описа профила на бъдещия министър-председател и президентът Росен Плевнелиев. Сред другите имена, които се спрягаха за поста, са посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева, членът на борда на директорите на Световната банка Румяна Кючукова, професор Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, както и шефът на Газовата и петролна асоциация Андрей Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай