Кандидати за шеф на ЕК обсъдиха бъдещето на ЕС

Те говориха по въпросите за миграцията, икономиката, опазването на околната среда, данъците и международните отношения

Кандидати за шеф на ЕК обсъдиха бъдещето на ЕС | StandartNews.com

Кандидати с най-добри шансове за следващ председател на Европейската комисия участваха късно снощи в дебат в Европейския парламент в Брюксел. Те говориха по въпросите за миграцията, икономиката, опазването на околната среда, данъците и международните отношения.

Нико Куе (Европейска левица) определи миграцията като огромна човешка трагедия, но и възможност за хора без перспективи у дома. Той призова всички европейски политики за връщане на незаконни мигранти да бъдат преразгледани. Куе поиска назначаване на младите хора на работа с постоянни трудови договори. По неговите думи международните дружества са отговорни за 70 на сто от замърсяването на околната среда по света и настоя тежестта от енергийния преход да не се прехвърля на най-бедните граждани.

Той отбеляза, че все още ЕС не е постигнал уеднаквена данъчна основа. Според него договорите за свободна търговия ощетяват европейците.

Ска Келер (Зелена партия) защити честно разпределение на отговорността за мигрантите. Според нея е необходимо изпращането на европейски морски спасителни сили за мигрантите в Средиземноморието. Келер отчете, че политиките на бюджетни ограничения са нанесли големи щети за младите хора в Европа. Тя призова за инвестиции в "зелена" икономика и за европейски мерки за енергийния преход. Хубаво е, че знаем какво да направим за защита на природата. Лошото е, че засега не го правим, посочи Келер.

Тя призова за данъчна справедливост и повишено облагане на дружества за електронна търговия. Келер настоя за европейско единство и ЕС да бъде сила на мира и човешките права. Продаваме оръжия на диктатори. Това трябва да престане, не трябва да приемаме парите на диктаторите в нашите банки. Търговията не е самоцел, заяви Келер.

Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори) посочи, че ЕК следва да уважава всяка държава от ЕС, независимо от размера и местоположението й, както и да не поучава правителствата. Той добави, че не би повторил грешката със задължителни квоти за разселването на мигранти. По неговите думи са необходими бежански лагери извън ЕС.

Захрадил посочи, че работата на ЕК е да създава подходящата законодателна основа за бизнеса, за да има работа за младежите. По неговите думи не е нужно ЕС да си поставя неизпълними цели за защита на околната среда, но трябва да изпълни поетите обещания. Според него ЕС би трябвало да преразгледа помощите за земеделците и да насочи средства и към по-малките производители. Той се обяви против европейски данъци, както и за водене на търговски преговори със САЩ.

Маргрете Вестагер (Алианс на либералите и демократите) отбеляза, че ЕС е най-доброто място за живеене на света, особено за жените. Тя призова европейските общества да бъдат основани на върховенството на закона. По нейните думи са спешно необходими дългосрочно решение за миграцията, както и законни пътища за мигрантите.

Вестагер подкрепи предложението бизнесът да бъде насърчаван за разкриването на работни места за младите срещу достойно заплащане. По нейните думи милиони работни места могат да бъдат разкрити в усилията за опазването на околната среда, например със строежа на високоскоростни железопътни линии. Имаме почти всички необходими технологии. Трябва ни електронно облагане и общ минимум на корпоративното облагане. Данъчен рай е там, където всеки си плаща данъците, коментира тя. Вестагер призова ЕС да защитава европейския бизнес по света.

Манфред Вебер (Европейска народна партия) настоя, че въпросите с миграцията имат само общо решение. Той предложи данъчните въпроси и външнополитическите решения на ЕС да бъдат приемани не с единодушие, а с мнозинство. Вебер защити предложението гражданските полети да бъдат включени в издаването на разрешителни за квоти на замърсяване. Той защити воденето на търговски преговори със САЩ, но без изнудване.

Манфред Вебер заяви по-късно, че с дебата ЕС е показал демократичен подход. Важното бе, че показахме лицата си и вижданията си. Говорих най-много от всички, защото към мен имаше най-много въпроси от останалите кандидати, поясни той на пресконференция.

Вебер отказа да отговори на въпрос, свързан с твърдението на унгарския премиер Виктор Орбан, че не е способен да оглави ЕК. Липсата на отговор също е отговор, поясни Вебер. ЕС трябва да решава, а не да създава проблеми. Трябва да обсъдим как можем да създадем икономически растеж и хората да не напускат страната си, за да печелят по-добре. Не трябва да се борим помежду си, а да си сътрудничим, добави той.

По повод разширяването на ЕС Вебер заяви, че има място за още европейски народи, но преди да бъдат приети, те трябва да решат напълно откритите въпроси, особено граничните си спорове. Турция не може да бъде част от ЕС, защото не е изцяло европейски народ, допълни той.

Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти) подкрепи предложението големите дружества да плащат повече данъци, въвеждането навсякъде в ЕС на минимална работна заплата, върховенство на закона във всяка страна, защита на жените. По неговите думи опазването на природата следва да бъде сред водещите задачи пред ЕК.

Тимерманс определи като неприемливи действията на италианското правителство срещу мигрантите в Средиземно море. След Вебер, Тимерманс също предложи специален план за развитието на Африка. Тимерманс се обърна по повод скандалите за разселването на мигрантите към държавите от Централна и Източна Европа, и заяви, че съпричастността не е само за неща, които им харесват. По неговите думи, без справедливо поделяне на тежестта от мигрантите, границите в ЕС ще се върнат.

Тимерманс предложи минималната заплата в държавите от ЕС да бъде 65 на сто от средната. Друго негово предложение е да се добиват права за участие в изборите от 16-годишна възраст. Той подкрепи предложението за облагането на самолетното гориво, минималното корпоративно облагане, повишаване на данъчния принос на дружествата за електронна търговия.

Заедно сме по-силни от Русия и Китай. В ЕС има приятели на руския президент Владимир Путин като евродепутата Найджъл Фараж, италианския вицепремиер Матео Салвини, австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе. За пръв път в историята президент на САЩ иска слаба и разединена Европа. Трябва да бъдем твърди срещу Путин, призова Тимерманс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай