Кампания “Всичко коз”

Рекордно ниска избирателна активност, само 7 500 гласа стигат за депутат

Кампания “Всичко коз” | StandartNews.com

Борисов гарантира, Пеевски даде дума, Петков сгази лука, Костадинов и Трифонов изненадаха 
 

Мълчалива кампания, нервна надпревара, тревожни избори. И огромни очаквания - от всички към всички. Така преминаха последните 30 дни. Митингите останаха в историята, публичен сблъсък на идеи и програми нямаше. В спорадичните дебати участваха Б-отборите, в платените тв формати - малките партии, застанали на входа на НС.

Лидерска кампания бе изненадата този път. Затова и всеки извади пълния комплект козове.

 Аз гарантирам сигурност и стабилност, бе слоганът на Бойко Борисов. Аз държа на думата си, моята мисия е достоен живот за всички хора, бе печатът на Делян Пеевски. Костадин Костадинов даде най-много интервюта, Кирил Петков направи най-много гафове. Слави Трифонов бе лице на най-много клипове. Атанас Зафиров обиколи страната, Ивелин Михайлов - социалните мрежи. 

80 депутати. Нямаме ли ги - не правим правителство, обяви всичко коз Борисов. И даже вдигна летвата още по-високо: 

  • Това е последната кампания, която правя

По стар обичай той бе от град на град, от трибуна на трибуна, като накрая отговори на офертата от ПП-ДБ за равноотдалечен премиер със собствената си кандидатура. Аз съм най-подготвен, категоричен бе Борисов. ГЕРБ обяви, че повече в сглобки няма да влиза, кабинетът ще е от ярки политически личности, които ще носят отговорност. Борисов дори хвърли ръкавицата към останалите лидери - всеки, който подкрепя правителството, с пост в него. С дадена дума и лична отговорност, отговори лидерът на ДПС-Ново начало Делян Пеевски. 

  • Ще се боря за вас и ще поема всеки удар

Няма да им позволя да продължат да пълнят джобовете си с вашите пари", заяви той в предизборно видео. И допълни: "Вие трябва да сте тези, които живеят добре, а не те. Вие трябва да сте тези, които живеят спокойно и без страх, а не те. Държавата трябва да пази вас, а не тях. И тя ще ви пази! Ще ги изкарам на светло, за да усетят гнева, който заслужават. Играта за тях приключи. Те загубиха, а вие спечелихте, категоричен е лидерът на ДПС - Ново начало.

ПП извадиха позабравения коз "без Пеевски" и с него започнаха, и завършиха кампанията си. През цялото време твърдяха, че се кълнат в "Плана ПП-ДБ", но какъв е той, остана загадка. Разбра се само, че искат някакъв равноотдалечен премиер, който може да е всякакъв, но да не е Борисов. А министрите да са всевъзможни технократи, но не от служебния кабинет, защото настоящите били на Борисов и Пеевски.

За пореден път ПП-ДБ липсваха на терен, а се запомниха само със 

  • злополучното появяване на Кирил Петков

Обеща рап училище на гетото, но се оказа на масата на най-големия купувач на гласове.

Още отсега е ясно, че ако социологическите агенции отново са напомпали очакванията им (както се случи на миналите избори), вината пак ще бъде хвърлена върху Пеевски, а Борисов ще бъде притиснат от медийната им машина да приеме "равноотдалечения премиер", за да управляват съвместно с ПП-ДБ. 

"Възраждане" очаквано направи антивоенна кампания. Походът им "Дайте шанс на мира" вдиган хората в осемте най-големи града. Но този път лидерът Костадин Костадинов бръкна в още няколко рани. 

  • Челният му сблъсък с Мария Цънцарова

от бТВ повдигна темата за операция чисти ръце в медиите, престрелката му с НСИ за инфлацията накара всички да се запитат има ли игра с цените в магазините. 

БСП без Нинова се готви да влиза в следващото управление. За първи път кампанията мина регионално, без изявен лидер, но с най-разнородни послания. Социалистическата партия се представи като боец срещу фашизма в контекста на отрязани паметници, но и като стария борец за социална справедливост, заставайки плътно до синдикатите в спора за минималната работна заплата. Въпреки че социологическите агенции регистрират по-ниска степен на мобилизация на електората й (малко над 7 процента), 

  • БСП се надяват да станат незаобиколим фактор

в новата власт, особено при определен развой на изборите в САЩ. Лидерска кампания направи и ИТН. Докато Тошко Йорданов и Александър Вълчев обикаляха българските общности в чужбина, Слави Трифонов пое кампанията по своя начин в България. Първо се възхити на новата нашенска суперкола, след това разкри душата си пред Карбовски, а най-накрая искрено и лично се разправи с Цънцарова и забрани на хората си да й дават интервюта. И макар социолозите да им отреждат последното място в парламента с 6%, може да се окаже, че на изборите 

  • ИТН отново може да поднесе изненада

Кампанията на Ивелин Михайлов се оказа една от най-трудните, защото той бе под двойна преса. Филмът със скандални разкрития за живота в историческия му парк, който бе свален и забранен от YouTube влезе в люта конкуренция на патриотичните му ТикТок послания. А камиончето на "МЕЧ", което обикаля София, атакува директно електората му. Въпреки това шансовете на "Величие" не са за подценяване.

Едно е сигурно. След най-дългата нощ - срещу 27 октомври, когато връщаме часовниците с час назад, може да ни очакват най-големите изборни обрати. Защото според топ математика проф. Михаил Константинов избирателната активност може да удари дъното от 2 милиона гласоподаватели. А това означава, че за един депутат ще са нужни само 7 500 гласа.       
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай