Калоян Методиев е новият шеф на кабинета на Радев

Той заема мястото на Иво Христов, който стана евродепутат

Калоян Методиев е новият шеф на кабинета на Радев | StandartNews.com

Политологът и главен анализатор на Института за стратегии и анализи  Калоян Методиев е новият шеф на кабинета на президента Румен Радев. Той заема мястото на Иво Христов, който стана евродепутат. 

Методиев е член на Стратегическия съвет към президента, създаден през март. 

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в град София. През 1994 г. завършва 133 СОУ „Ал. С. Пушкин“ с хуманитарен профил и руски език. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където специализира Външна политика и Национална сигурност. Стажант в Европейския парламент в Брюксел. Доктор по политология. 

Автор на книгите „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ (2012) и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016). Автор на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика. 

Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език. Женен с две деца. 

От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС), която след това и оглавява. В периода 2004 – 2006 г. е зам.-председател на Демократични европейски младежки общности със седалище в Копенхаген. 

На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на ОДС за област Търговище. 

На 9 ноември 2005 г. напуска СДС с шумен скандал заедно с по-голяма част от членовете на НИС на МСДС и областните председатели на организацията. 

През 2007 г. е сред основателите на политическа партия Общество за Нова България (ОНБ). Формацията е със социално-консервативни ориентация. Председател е от 2007 до 2013, когато се оттегля от активна политическа дейност. 

През 2011 г. става доктор по политически науки след като защитава дисертация на тема „Генерационна динамика и биологично възрастови фактори в българската политика (1989 – 2007)" 

От 2010 до 2019 г. е хоноруван преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет. 

От 2012 до 2017 е асистент в ЮЗУ „Неофит Рилски“, където води курсове по Политически маркетинг, Институции на съвременната държава, Политически партии, Имиграционни политики, Енергийни политики, Съвременна политическа история на Балканите. 

От 2015 г. година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай