Калфин: Прокуратурата не може да е зависима

Калфин: Прокуратурата не може да е зависима | StandartNews.com

"АБВ е против това прокуратурата да се политизира". Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по Нова тв. Той коментира, че в антикорупционния закон има неща, които са недопустими в една демократична държава. "За да се преборим с корупцията, органите трябва да заработят, а не да създадем поредният такъв, който е едноличен. Ние реагирахме още в началото на този законопроект.

Меглена Кунева бе наясно, че няма да го подкрепим. Ние имаме принципни възражения. Всяка институция има някакъв начин, по който да бъде контролирана", обясни Калфин. По думите му, трябва да има ясни определения, които да изясняват какво е корупция. "Трябва да се направи работна група от хора, които виждат проблема и искат да се борят с корупцията. Липсва всяка една институция да има достатъчно контрол и обществен натиск", допълни Калфин.

Той уточни, че АБВ има много последователна позиция, но е имало молба от вносителите да помогнат с трима души, които да подкрепят законопроекта. Вицепремиерът подчерта, че от АБВ са против това да има политическа квота, която да блокира прокурорските решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай