Калфин: Корените на конфлика в Гърмен не са ромите

Калфин: Корените на конфлика в Гърмен не са ромите | StandartNews.com

Конфликтът в Гърмен е етнически, но корените му са в бедността – и на роми, и на протестиращи. Бедността в България. Това написа вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в профила си във Фейсбук относно напрежението в Гърмен.

"Затова и решенията не следва да бъдат етнически.Нито пък легалистки. Само по себе си спазването на закона от всички няма да намали бедността и да мотивира безработните от махалата. Какво можем да очакваме от хора, които са притиснати до стената и оставени без изход? Те няма да се вслушат колко важно е децата им да се изучат и да се запишат в Бюрото по труда. Те трябва да се нахранят днес. Няма да чуят и иначе уместните призиви да не раждат деца, ако не могат да им осигурят нормални условия. Действия като бутането на незаконните къщи също няма да свършат работа, защото ще напълнят гората над Гърмен с отритнати, преследвани и гладни бездомници, които заради своето физическо оцеляване, ще бъдат заплаха на всички жители от общината. Няма да се получи и възпитателният ефект, защото тези, на които някои искат да дадат урок, въобще не гледат телевизия и не четат медии", написа още той.

Той призова държавата и обществото да се събудят и да започнат обща, тежка и безкомпромисна битка с бедността.

Бедността засяга не само безработните, но и работещите. Не само ромите, но и всички етнически групи. Бедността може да се пребори не само от правителството, а от цялото общество и съвсем не с помощи, а с намаляване на неравенствата и ускоряване на икономиката, категоричен е Калфин..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай