Какво приеха депутатите след 13 часа разправии

Народните избраници окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс

Какво приеха депутатите след 13 часа разправии | StandartNews.com

13 часа разправии отне на депутатите последния работен ден в четвъртък. В крайна сметка, дори с цената на извършен грях по църковните канони, народните избраници окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс, внесени от "Има такъв народ".

Новите изборни правила ще важат за очакваните предсрочни парламентарни избори през юли.

Вотът ще бъде организиран от нова Централна избирателна комисия, в която ще участват само 15 членове (вместо досегашните 20 човека), предложени от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента.

В секциите с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини. В малките секции, които са основно в селата, както и при непредвидени обстоятелства, ще се гласува с хартиени бюлетини.

Машини ще има и в големите секции зад граница. В чужбина обаче няма да има гласуване по пощата, нито възможност за избор на депутати от конкретна листа, тъй като няма да има специален избирателен район. Но ще има нови правила за образуване на секции, заради които трябва да отпадне ограничението за 35 секции в страни извън ЕС. След няколко скандала обаче се разбра, че има противоречие в текстовете на Изборния кодекс, които не са променени при гласуване и разкриването на повече секции в чужбина може да не стане факт.

Поставените под карантина заради коронавирус ще могат да гласуват от мястото, на което са изолирани, както и да подават заявления за гласуване с подвижна урна и в деня на вота. Заявленията за гласуване по настоящ адрес вече ще се подават не в общините, а в ГРАО и то онлайн.

Видеонаблюдение на отчитането на резултатите ще има, но само от застъпници, тъй като при гласуванията някои от текстовете бяха отхвърлени и вероятно няма да се включват камерите в училищата.

Парламентът прие предложението на  "Има такъв народ" пропорционалната изборна система за избори за народни представители да се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон.

ГЕРБ предложи мажоритарен вот още на следващите парламентарни избори, но предложението беше отхвърлено. Мотивът срещу него беше, че това не може да се направи за един ден.

Несериозно е в "Преходни и заключителни разпоредби" да се променя цяла система за гласуване, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Според БСП мажоритарната система не е подходяща за България. Вие внасяхте тези закони така, че да не се приемат, обърна се Крум Зарков към ГЕРБ, които за пореден път повториха, че отдавна предлагат мажоритарен вот, за какъвто са се обявили хората на референдума от 2016 година.

Народните представители отхвърлиха възможността за гласуване по пощата. Те не приеха предложението на вносителите от "Има такъв народ", с което се регламентира гласуване по пощата. Предложението на вносителите бе отхвърлено от депутатите в пленарната зала със 74 гласа "за", 87 - "против", и 57 - "въздържал се".

Народните представители отхвърлиха първото експериментално дистанционно електронно гласуване да се проведе на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2021 г. Те отхвърлиха на второ четене текста от промените в Изборния кодекс и при прегласуването със 67 гласа "за", 9 - "против", и 137 - "въздържал се".

Народните представители не подкрепиха и методиката за определяне на резултатите и разпределение на мандатите, която уреждаше броя на мандатите от район "Чужбина". Предлагаше се броят на гласувалите извън страната на последните избори за Народно събрание да се разделя на тежестта на един мандат и изборният район извън страната да получава толкова мандати, колкото е цялата част на полученото при делението частно. Предложените разпоредби бяха отхвърлени със 67 гласа "за", 8 - "против", и 139 - "въздържал се".

Казано с думи прости - не се създава район "Чужбина", обясни на практика заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева при подлагане на гласуване на предложената методика, която не се подкрепя от правната комисия.

Опит да секне опълченския устрем за прекрояване на изборните правила от опозиционното мнозинство направи Любен Дилов-син.

"От 18 часа по канон вече е Разпети петък. И всеки православен християнин в залата не може да работи без да изпадне в грях", посочи бившият приятел на Слави Трифонов и предложи пленарното заседание да бъде прекратено.

На два пъти обаче неговото искане бе отхвърлено. В подкрепа на Дилов и християнските канони гласуваха само депутатите от ГЕРБ-СДС, пише Марица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай