Каква е властта на служебното правителство

Разликите между него и излъченото от парламента правителство

Каква е властта на служебното правителство | StandartNews.com

Какви са разликите между служебния кабинет и излъченото от парламента правителство?

Основната разлика идва от начина на конституиране (учредяване, съставяне).

Служебното правителство е особен вид правителство, което се избира и назначава от държавния глава, който определя министър-председателя и персоналния му състав. То има временен характер и съществува до избиране на ново правителство по установения в закона ред.

Срокът му на работа обичайно е около 3 месеца – 2 месеца за провеждане на парламентарните избори и 1 месец за свикването на новоизбраният парламент.

Служебният кабинет изпълнява същите функции, каквито Министерският съвет, но в практиката е прието, че то решава единствено текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. То обаче не следва да бъде подценявано, тъй като може да взема и политически решения, имащи важни и дългосрочни последици.

Най-важната му задача обаче е да подготви и проведе предсрочните парламентарни избори.

Президентът може да прави промени в структурата и състава на служебното правителство в хода на неговата работа. Служебното правителство не подлежи на парламентарен контрол, защото Народното събрание по правило е разпуснато. То също има право и на законодателна инициатива, но ограничена.

Служебният кабинет работи в условията и на други ограничения. Той, например, не може да сключва международни договори, за които се изисква предварително съгласие от парламента, тъй като такъв няма по време на неговата работа.

Договор за държавен заем също не може да бъде сключен, тъй като за него отново е нужна санкцията на Народното събрание. Същият режим важи и за договори с политически военен характер, отнасящи до участието на страната ни в различни организации и други, пише БГНЕС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай