Как Нинова изненада за пореден път партията си

Според Красимир Янков не е работа на депутати да разследват Божков

Как Нинова изненада за пореден път партията си | StandartNews.com

Соцлидерката Корнелия Нинова за пореден път изненада всички в БСП, обявявайки свои нови инициативи, оплака се пред Нова телевизия депутатът от червената партия Красимир Янков.

Социалистическата партия обяви във вторник, че стартира подписката в цялата страна за народен вот на недоверие и искане на оставката на правителството, както и искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва връзките на управляващите с Васил Божков.

„Периодично от една опозиция се очаква да прави предложения, да критикува. Особено в момент след кризата, когато хората очакват предложения за възстановяване от кризата.  Но критиката не трябва да бъде единственият инструмент. Градивното предложение също не трябва да бъде пренебрегвано. Още повече, че ГЕРБ имат за какво да бъдат коригирани. Но събирането на подписи приляга на извънпарламентарна партия, която иска да покаже подкрепа”, смята Янков.

Според него този ход на соцлидерката е възможно да е елемент от кампанията, която предстои. В партията се искало и отлагане на избора на ръководство и председател.

„Имахме обсъждане в парламентарната група и остро възразихме с обвързването на нашата партия с конкретния случай. Ние можем да искаме анкетни комисии, свързани с политики. Но конкретният случай по скоро е приоритет на институциите. Ако има доказателства, една анкетна комисия не може да правораздава и да иззема функциите на институциите. По закон те са длъжни да разследват този случай”, каза Янков.

Според него не е работа на народни представители да разследват фактологии, нито да правораздават.

„Когато става въпрос за отиграване на „топка”, до този момент се оказва, че Нинова не може да вкара гол. Такива акции тя предприема еднолично с тесния кръг от ръководство, което тя е предложила. Когато има такова искане, то трябва да е решение на партията, не може да бъде въвлечена. Когато става въпрос за ГЕРБ, имаме достатъчно аргументи да поискаме вот на недоверие по отношение на работата на финансовия министър”, обясни Янков. Той подчерта, че БСП има достатъчно доказателства за пропуски в работата на финансовия министър.

Според него БСП е разединена и няма силата да поставя сериозни въпроси, както и да бъде коректив на управлението. Поради тази причина той настоява за къс срок, в който да се избере нов председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай