Кабинетът се задейства. Мерки срещу цунамито с тока

Обявяват неотложни мерки за овладяване на цените

Кабинетът се задейства. Мерки срещу цунамито с тока | StandartNews.com

Служебният кабинет се задейства. Премиерът Стефан Янев обяви във Велико Търново, че ще бъдат предприети мерки срещу цунамито с цените на тока и горивата. Както "Стандарт" вече писа, токът за бизнесът е скочил с 300%, това ще повлече домино с цените на всичко.

До края на тази седмица или най-късно в началото на следващата служебното правителство ще обяви редица неотложни мерки за овладяване на галопиращите цени на тока и горивата, съобщи Янев.

Той коментира, че скокът в цената на тока е резултат от коронакризата в световен мащаб.

"В нашия, националния случай системата е била системно неглижирана в последните десетина и повече години", каза Янев. И допълни: "Необходимо е да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото е необходимо да се вземат и дългосрочни мерки.".

Три са основните кризи, с които страната ни трябва да се справи незабавно. Те са свързани със здравната сигурност на населението, справянето с икономическите последици от пандемията и овладяването цените на електроенергията и горивата, каза Янев пред журналисти.

„Първото, с което ежедневно се сблъскваме, за което полагаме ежедневно усилия, е овладяването на здравната криза. Знаете, без да се прави някакъв вид внушение, че кризата е около нас, медицинските власти работят съобразно плановете, които имат и възможностите си както по отношение на болничното обслужване, така и в извънболнична помощ. Мерките, които с взети там са на лице и са адекватни. Друг е въпросът, че не можем да предскажем как се развива вируса, но смятам, че в това отношение се справяме“, обясни служебният премиер.

Той допълни, че криза има и по отношение на бизнеса и икономиката, която е свързана със здравните проблеми.„Това е много важно, тъй като бизнесът е свързан с държавата, държавата е свързана с бизнеса. Държавата е длъжна да се грижи за бизнеса, така, както бизнесът е длъжен да се грижи за държавата си. В този смисъл нашите усилия са насочени и в тази посока – да създадем достатъчно добри условия, че мерките за здравето и сигурността на хората, в частност по отношение на здравната система, да са адекватни и да позволяват на бизнеса да работи и да има развитие. И както виждаме в последните няколко месеца, това не е феномен само за България, наистина имаме световно възстановяване, но нашите икономически показатели са много добри. България се развива добре. В това отношение имаме постигнат баланс“, посочи още Янев.

Последната криза, за която той говори, е свързана с овладяването цените на тока и на горивата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай