Кабинетът решава днес за водата на Перник

Правителството трябва да гласува отпускането на 25 млн. лева, с които да се реализира спасителният план за града

Кабинетът решава днес за водата на Перник | StandartNews.com

Развръзка за водата на Перник се чака днес. Правителството трябва да гласува отпускането на 25 млн. лева, с които да се реализира спасителният план за града. Според него вода от водосбора на яз. „Белмекен” ще се пренасочва към яз. „Бели Искър”, откъдето през водопреносната система на столицата ще отива към Перник. За да издържи силно увредената стена на яз. „Бели Искър” ще бъдат монтирани кранове, с които водата която постъпва веднага ще излиза и обемът няма да се повищава. Ще остане, както е в момента между 8 и 9 милиона литра – 60% от капацитета на съоръжението.

ВИЖ ОЩЕ: Има ли риск от хепатит А в Перник

За да стане факт спасителният план обаче трябва да бъде одобрен и от Столичния общински съвет. На общественото обсъждане във вторник всички партии декларираха готовност да го подкрепят, но поискаха писмени гаранции от трима министри – економическия Емил Караниколов, екологичния Емил Димитров и регионалния Петя Аврамова, ще нито една капка от водата на София няма да отива за миньорския град.

ВИЖ ОЩЕ: Вода от "Белмекен" за Перник, но с условие (ОБЗОР)

Aз казах, че е нормално хората да са гневни, защото имаме обективно несвършена работа. Обсъждаха се много варианти, за съжаление, не увеличихме притока към яз. "Студена", каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред Нова телевизия тази сутрин. По време на общественото обсъждане във вторник той алармира, че градът му има вода само за 10 дни.  От тях остават вече 8. Владимиров посочи, че част от заведенията в града са снабдени с хидрофорни системи, за да предоставят удобството на клиентите си, а други разполагали само с бидони вода.

„Разчетите на ВиК дружеството показват, че в този воден режим Перник ще има вода до април месец. За следващите десет дни вода ще се взима от водоземната кула, а след това започва да се взима от основната тръба”, обясни Владимиров.

По отношение на готвения протест от перничани в София, Владимиров отговори така: „Един кмет няма място на протеста. Нормално е гражданите да са гневни, защото те са поставени пред огромно изпитание вече месеци наред.”

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай