Кабинетът с три плана за бежанците

Кабинетът с три плана за бежанците | StandartNews.com

На Балканите е необходимо сътрудничество в борбата с общите заплахи за регионалната стабилност, включително екстремисткото насилие. Около тази теза се обединиха външните министри на България, Македония и Албания по време на работна среща в Скопие. Дипломатите изразиха своята загриженост по отношение на развиващата се хуманитарна криза в резултат на повишения миграционен поток към региона. "Зачитането на териториалната цялост, суверенитета и добросъседството е от фундаментално значение за дълготрайната стабилност и сигурност на региона", коментира след срещата Даниел Митов.

Външните министри приеха и декларация, в която се казва: "НАТО остава силен инструмент за стабилизиране на Западните Балкани и за противодействие на актуалните рискове за сигурността, произлизащи от нестабилност в съседни региони на изток и на юг.

Междувременно вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че рискът през страната ни да премине бежански поток е относително малък, защото маршрутът не е толкова сигурен за бежанците. "Всички знаят, че българските граници се пазят достатъчно добре", подчерта Бъчварова пред Нова тв. "Най-апокалиптичният е да има един такъв поток, какъвто е в момента в Македония. Затова в момента ситуацията непрекъснато се следи", заяви тя. И допълни, че се работи по три сценария за справяне с кризата с бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай