Кабинет с дъх на избори. Партиите отнеха One Man шоуто на президента

Преместиха трибунката за изявления от парламента в президентството

Кабинет с дъх на избори. Партиите отнеха One Man шоуто на президента | StandartNews.com

Президентът Румен Радев със сигурност ще запомни тази седмица. Не, че не е правил консултации за кабинет на "Дондуков" 2. За 3 години и половина те бяха толкова много, че едва ли и той самият помни ясно хронологията и посланията им. Но последните 7 срещи с партиите в парламента определено бяха най-трудните в ролята му на държавен глава. Защото всеки от разговорите произведе новина, над която той нямаше никакъв контрол. Свари го неподготвен и го изненада.
Досега консултациите за кабинет бяха One Man шоуто на Радев. Президентът си играеше с партиите. Даваше знаци, караше едни да чакат повече, други по-малко. Пускаше стрели, държеше се командирски. 
Сега 

политическите сили му отнеха славата

Преместиха трибунката за изявления от парламента в президентството. И предизвикаха турбуленции около самолета на държавния пилот.
Пръв облаците сгъсти Бойко Борисов. Самата му поява на "Дондуков" 2 ококори Радев. Колко приятна бе тя за самия президент, който така и не погледна опонента си в очите, издадоха стиснатите зъби на Радев.

Два фитила запали Борисов. Първият бе кабинет на малцинството, вторият - промяна на избирателната система според гръцкия модел. Той дава бонуси в мандати на партията - победител на изборите, за да има собствено мнозинство за кабинет. 
Последвалият разговор с ДПС надгради напрежението във въздуха на "Дондуков" 2. От името на Движението Йордан Цонев каза, че партията му ще подкрепи кабинет с първия мандат.

"Ние смятаме, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори, още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат никак не кореспондира с това, че този мандат пак ще бъде подкрепен от първите две политически сили. Той ще зависи от мнозинството и волята на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това освен политическо его. Мисля, че гражданите ясно ни казаха, че политическото и партийното его трябва да бъде потиснато", заяви Цонев. Но светкавично хвърли ръкавицата към Радев: "ДПС и нашата парламентарна група ни натовари с това да кажем, че ние много разчитаме на вас, г-н президент, в този процес, на вашия авторитет, да убедите политическите сили в ролята ви на държавен глава в този процес като медиатор. Защото 

очевидно има нужда от медиатор

Няма кой да бъде освен вие, така че очакваме от вас, както винаги, да бъдете на висотата на тази отговорност". 

Президентът онемя. Но с това изненадите за него не свършиха. Вместо опорката на ПП-ДБ: "Ние сме европейска и антикорупционна опозиция, не ни търсете за кабинет" да даде глътка въздух в разговорите, ген. Атанас Атанасов взриви истинска бомба. Попита президента защо снайперисти пазят къщата на Бойко Борисов. И отвори кутията на Пандора коя служба в държавата кого и защо варди. Само ден по-късно се оказа, че жандармерията бди пред дома на самия Атанасов, а МВР е на пост пред вратата на Кирил Петков. Последвалите разкрития на военното разузнавате за лидера на ДСБ предизвикаха канонада от политически взривове. 

На фона на бурите и градушките в страната, пренесли се в полето на политическите преговори, вторият ден на консултациите продължи да държи Радев на нокти.
Анти ГЕРБ и ДПС коалиция предложи "Възраждане" и поиска третия мандат. Костадинов заяви, че ще преговаря с всички останали групи в НС, за да събере 125 гласа и да изолира първия и втория от властта. Лидерът на "Възраждане"

също притесни Радев с въпрос

но за самостоятелността на църквата ни и защо президентът не отговаря на питанията на "Възраждане" по темата. Проверил съм, няма намеса, сухо отговори Радев.

БСП взе рязко завоя и опъна червен килим пред Президентството. Социалистите си посипаха главата с пепел заради войната на Корнелия Нинова с Радев и също си поискаха третия мандат. За да разговарят с всички. В четвъртък Гуцанов изуми не само Радев, но и цяла България, като обясни, че третият мандат не е партиен. И щом не бил такъв, можело да се говори за програмно правителство и с ГЕРБ, и с ДПС, и с всички останали.

Срещата с ИТН бе низ от фойерверки. След като поиска третия мандат, Тошко Йорданов взриви политическото минно поле, изричайки "третия вариант" - президентска република. Това така стъписа Радев, че 

заеквайки президентът забрави добрия тон

мина на ти, и каза: "Сега ще ни обвинят, че си подаваме топката".
Последната изненада дойде от "Величие", която обяви, че експертният кабинет бил за прикритие. Макар и обиден на Борисов, че не се е срещнал с него, подполковник Николай Марков заяви, че групата му ще подкрепи програмно правителство на този, който има най-голямо доверие. Радев дори не посмя на попита това най-голямата група на ГЕРБ ли е.

На този фон Борисов предизвика още три градушки. Първата бе, че ГЕРБ има най-близки позиции с ПП-ДБ, но и с "Възраждане". Втората - че министрите ще бъдат само от ГЕРБ, третата - че ще поеме отговорност за кабинет след нови избори, ако има над 80 депутати. 

След всичко това чудно ли е, че нито партиите бързат с преговорите, нито Радев с мандатите. Още повече, че след геополитическата буря, в която вкара България, отказвайки да я представлява на срещата на върха на НАТО, на Радев му припари под краката. Колкото и да твърди, че е за "засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО", трудно вече може да докаже, че не е зависим от Кремъл. 

Истината е, че в последните дни колкото повече се говори за кабинет, толкова повече мирише на избори.   
Ясно е, че правителство на първия, втория и третия, както иска Борисов едва ли ще се случи. 

Бойко Борисов и Кирил Петков прекалено остро си търсят рестото 

един от друг. Ясно е също така, че правителство без ДПС не може да има. Движението е втора политическа сила, увеличи резултата си, доказа, че може да взема правилните управленски решения в полза на хората.

Какво ще се случи? Рано е да се каже, защото нито една от партиите не е разкрила напълно картите си. А и сглобката доказа, че политически чудеса в България са възможни. Знае се само, че изборите не са решение. Те няма да дадат пълно мнозинство на нито една партия. Но ще отворят вратата за нови популистки чудовища.

   

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай