Израел чака от България да каже атентатора

Плевнелиев: Ще обявим света терориста от Бургас

Израел чака от България да каже атентатора | StandartNews.com

Ерусалим. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху очаква в сравнително кратки срокове България да обяви резултатите от разследването на атентата в Бургас. Терористичният акт от 18 юли беше сред темите на срещата на президента Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Тел Авив, с израелския министър-председател.

Нетаняху отново заяви тезата си от деня на атентата, че зад взрива в Бургас, при който загинаха петима израелски граждани и един български, стои Иран. „Тази атака идва от южната ни граница и Газа, но зад нея стои Иран, който подкрепя „Хизбулла. Иран подкрепя нападението на „Хизбулла” в България. Иран подкрепя терористичните атаки срещу нас от Газа и ние трябва да се борим много сериозно”, подчерта израелският премиер.

„Ние сме в разгара на тежка борба със световната мрежа на терора, организирана от Иран. Терорът се осъществява чрез емисари на режима на аятоласите в различни региони на планетата. Атентатът в България от 18 юли 2012 година е пример за това”, подчерта домакинът на срещата.

Президентът Плевнелиев заяви, че България „събира доказателства и сме сигурни, че ще успеем да посочим на света с доказателства тези, които са причинили бомбената атака”.

Израел и България са единни, че наложените миналата година икономически санкции срещу Иран трябва да се съчетаят с дипломатически усилия, заради опасността, ако Иран развие ядрения си потенциал, да се превърне в глобална заплаха.

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че вярва, че сокро ще бъде обявен атентатора от Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай