Четвъртък,

Изказването на Ердоган за Тракия влезе в парламента

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Предизборното изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, в което той споменава историческата връзка между Тракия и Турция, стана повод за дебат в Народното събрание.

Думите на Ердоган бяха приети от мнозина като териториални претенции от страна на Турция.

"Призоваваме и България, и Турция във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения", каза председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група.

"Последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната 1997 г. след посещението на тогавашния президент на България Петър Стоянов. Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска. Няма необходимост от провокирането на излишни страхове. Българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на България са наистина свещени и неприкосновени. Границите на Република България са неприкосновени и защитени", заяви Местан.

"Отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения", добави Местан.

"Призоваваме и двете страни във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения, за да се спре по-нататъшното преекспониране на този проблем, който може да доведе до излишно напрежение. Стратегическият интерес на България е свързан с поддържането на добри междусъседски отношения. Това трябва да е посоката на развитие на двустранните отношения. Радикални взаимоотношения е възможно най-страшният сценарий, който трябва да избегнем", каза още той.

"Ние предлагаме и настояваме външният министър да връчи протестна нота на посланика на Турция в България от името на българското правителство. Освен това министърът да инициира среща с външните министри на засегнатите страни, които да излязат с обща декларация за турските претенции към териториите на Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Сърбия и България", коментира Станислав Станилов от Атака.

"Никой няма право да предявява каквито и да е претенции, защото историята е такава каквато е и всяка държава е минала през възходи и падения, но е достигнала до днешния ден. Като европейска дясна партия не одобряваме подобен тон на друга държава към България. Настояваме за уважение към България и спазване на принципите на добросъседство и суверенитет, присъщи на ЕС и НАТО, на които България е член", каза Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички