Изборният страх вони на "Костинбродска афера"

Дори официалното опровержение от МВР не успява да спре напора на „дерибеите“ да лъжат

Изборният страх вони на "Костинбродска афера" | StandartNews.com

* „Земеделците“ на Доган и станалият нарицателно за дъно в журналистиката Бареков пробват да си вдигнат рейтинга с нови фейкове за Делян Пеевски и ДПС – Ново начало

Ако страхът имаше мирис, щеше да вони. А изборният страх е още по-зловонен, той носи гадният мирис на афера… Като аферата „Костинброд“, чийто създател – символът на дъното в журналистиката Николай Бареков, днес се върна към старите си прийоми като последен отчаян опит да се спре възходът на „ДПС – Ново начало“. В комбина с друг псевдополитик, чиито амбиции го надскачат многократно, и на ръст и на капацитет – Илхан Кючюк, който от години бленува да порасне до мастит партиен лидер. От страх, че откакто е начело на ДПС Делян Пеевски води само напред и нагоре движението, а на предстоящия вот, явно резултатът ще е много неприятен за всички олигарси, обединили сили да го спрат.

Историята е кратка и много ясна. Преди ден у нас беше обявена мегаакциия, при която беше разбита печатница в Шумен за фалшиви евро банкноти. Акцията е с международна подкрепа, а подробности за брилянтно реализираната полицейска операция бяха изнесени на нарочна пресконференция във вторник, проведена съвместно от представители на ръководството на ГДБОП и на офиса на Сикрет сървис към посолството на САЩ. Акцията е проведена миналата седмица и са арестувани трима души, двама от които са обвиняеми. Печатницата е била установена на пет адреса, където са намерени значително количество банкноти в различна степен на изработка, както и техника и материали. Според МВР фалшивите пари са били с много високо качество.

Досега групата е успяла да пусне в обращение около 37 500 лв. Произведени са и около половин милион евро в номинал от по 500 евро, както и фалшиви 50-доларови банкноти. Разследващите обясниха, че по случая е работено повече от година. А печатарите си осигурявали хартия от чужбина, която иначе била за опаковане на дюнери.

На този фон на фейсбук сцената изгря новият дует – Бареков-Кючюк, който моментално се опита да сътвори фейк новина по старият сценарий, използван лично от Бареков при претърпялата фиаско "Костинбродска афера" преди близо 10 години. В рамките на минути двамата публикуваха измислицата, че разкритата в неделя в Шумен при акция на ГДБОП и прокуратурата печатница за фалшиви пари всъщност бълвала банкнотите менте за „купуване на гласове от партията на Пеевски Новото начало“.

От МВР отговориха на запитвания от медии, при това толкова изобличително за двамата новоизлюпени „земеделци“, че нормални хора, с поне грам морал, биха се скрили от публичното пространство за дълго време: „За пореден път се прави опит МВР да бъде въвлечено в предизборната кампания от политически партии и кандидати за народни представители. Ръководството на МВР категорично отхвърля появилите се твърдения за каквито и да било връзки на политически сили и политически лица с разкритата производствена база.

Американските партньори дадоха висока оценка за професионализма на всички служители от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Акцията е проведена с експертната и финансова подкрепа, и в координация с Европол. При провеждането и беше неутрализирана престъпна група за производство и разпространение на неистински банкноти и бяха задържани трима души, регистрирани и преди за криминални прояви“, съобщиха от вътрешното министерство.

С две думи – не просто Кючюк и Бареков говорят небивалици, но и акцията е съвместна с „Европол“ и САЩ. Тоест – няма как да бъде укривана информация за участието на когото и да е било в подобна афера, още повече ако се твърди, че печатницата е ползвана за купуване на политическо влияние. 

Явно обаче информацията на МВР силно разтревожи лагера на „земеделците“, защото ден по-късно в ефира на bTV изгря любимото протеже на Кючюк – Валентин Тончев. Същият се опита да блесне с мозъчна дейност и гордо обяви, че дерибеите много се вълнували „къде е „Новото начало“ сред хората и обяви, че имали информация, че Пеевски бил напуснал страната.  Разбира се, той не успя да отговори на въпросите има ли доказателства в подкрепа на тези безумни твърдения. Просто, защото е ясно, че няма и няма как да има.

Но зад всички тези измислици ясно прозира едно – страхът на дерибеите, че не просто „Новото начало“ набира сериозна преднина, но реално никой не може да предвиди какъв ще е реалния вот за АПС на изборите и дали въобще ще могат да вземат обещаните им от социолозите проценти.

Та, страхът е голям и от километри може да се надуши. А до неделя, когато суверенът ще каже окончателната си дума, „земеделци“, дерибеи, олигарси и провалени политико-журналисти ще се опитват да родят нов фейк, с който да спрат обещаното от Пеевски Ново начало.

Досега обаче историята е показала, че страхът никога не води след себе си успех, а само много изобличаващи… жълти следи.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай