Изборите почнаха! Най-ожесточената битка – всичко, което трябва да знаем

Българите в Окланд, Нова Зеландия, вече гласуваха. Всичко зависи от активността!

Изборите почнаха! Най-ожесточената битка – всичко, което трябва да знаем | StandartNews.com

Изборите започнаха!  4855 кандидати влизат днес в битка на 51-ото Народно събрание. 1 377 от тях са жени и 3 478 мъже. 1 176 лица са кандидати от два района. Така кандидатурите стават общо 6031.

Кой участва в изборите?

19 партии, 9 коалиции и 1 независим кандидат кръстосват шпаги за управлението на страната. Според предварителните социологически сондажи в новия парламент ще има 7+2 партии. Седем са сигурните играчи в пленарна зала, две формации са на вратата на НС и днешния ден ще определи съдбата им.

Всичко зависи от активността на вота

6 601 262 българи имат право на глас според избирателните списъци, изготвени от ГД ГРАО, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Социолозите обаче се категорични – пред урните и машините едва ли ще отидат много повече избиратели, отколкото бяха на 9 юни тази година.

Най-големият изборен спец Михаил Константинов е най-скептичен. Според него активността ще е около 2 милиона избиратели, което означава, че прагът за влизане на партия в НС ще е 75 000 - 80 000 гласа, а за избора на един депутат ще са достатъчни 7 500 гласа.

Какви секции са разкрити?

Общият брой на избирателните секции в страната е 12 879, в това число влизат разкритите 293 подвижни секционни комисии, както и 209 секции в болнични заведения. Извън страната се гласува в 719 секции.

Трите държави с най-много секции зад граница са Турция - 168, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия - 112 и Германия – 66. Следват Испания с 64 секции, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия -25, Гърция – 23,  Франция – 17,  Австрия и Белгия по 16, Канада – 15.

Няма държава, в която за първи път се разкриват секции.

Къде се гласува с машини?

И с хартиени бюлетини, и с машини може да се гласува в секциите, в които има над 300 избиратели. В страната с машини ще може да се гласува в 9353 секции, а зад граница - в 157 секции. Няма секции с две машини.

Членовете на СИК

Към момента членовете на СИК в страната са 77764 души, а извън страната – 4076 души.

Кои българи гласуват първи?

Изборите в чужбина започнаха снощи в 21:00 часа българско време и ще приключат в 05:00 ч. сутринта на 28 октомври 2024 г. Сънародниците ни зад граница гласуват в 57 страни.

Заради часовата разлика първи своя вот ще дадат българите в Окланд, Нова Зеландия. Там изборната секция отвори в 21:00 часа българско време вчера. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие на САЩ и Канада, където изборният ден се очаква да приключи в  5:00 часа българско време в понеделник, 28 октомври 2024 г.

Машинно гласуване ще се проведе в общо 157 секции зад граница – 79 машини в Турция, 21 в Германия, 14 в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, по 6 в Испания и в САЩ, по 5 в Австрия и в Гърция,  4 в Нидерландия, по 3 във Франция и Белгия, по 2 Канада, Кипър, Чехия и  Швейцария, по 1 машина  в Люксембург, Норвегия и Сърбия.

Всички 157 машини за вота бяха доставени навреме в  секциите с машинно гласуване по въздушен път до далечните дестинации и със собствен транспорт до близките до България държави. 

Къде ще има информация за вота зад граница?

Информацията за адресите на разкритите изборни секции зад граница по държави е публикувана на сайта на МВнР в секция „Избори“ на адрес: https://www.mfa.bg/bg/ns2024-adresi

Дипломатическите и консулските представителства на Република България са в контакт с властите по места и са готови да реагират при възникващи трудности, за да бъде гарантирано правото на вот на българските граждани.

Кога започва гласуването?

Изборният ден започва в 07:00 ч., а секциите ще затворят в 20:00 ч.. Ако към този час има опашки от хора, гласуването на места може да бъде удължено до 21:00 ч. Избирателите могат да направят справка за адреса и мястото на гласуване и номера на избирателната им секция в сайта на ГРАО.

Как да разберем къде ни е секцията?

Проверка може да бъде направена и с безплатно обаждане за страната на стационарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") в работни дни между 9:00 и 17:30 часа.

На какъв адрес се гласува?

Гласуването се извършва по постоянен адрес - именно този, който е записан в личната карта.

Възможно е гласуване и по настоящ адрес, но за него трябва да имате подадено предварително заявление за вписване в избирателния списък на съответната администрация и това трябва да се е случило до 12 октомври 2024 г.

Ако сме на почивка или в командировка в чужбина, можем ли да гласуваме?

Да. Може да гласувате, в която и да е секция в чужбина, като предоставите документ за самоличност. Не е необходимо предварително подадено заявление. Изисква се само да попълните декларация, че няма да гласувате и на друго място, а името ви се дописва ръчно в избирателния списък.

Как да гласувам на изборите, ако съм в чужбина?

Извън страната избирателят удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия с българска лична карта, паспорт, военна карта (ако е военнослужещ) или моряшки паспорт (ако е член на екипаж на кораб). Не се допуска гласуване с шофьорска книжка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Ивелин Михайлов: Нашият приоритет е България да стане най-доброто място за живеене и развитие

Ивелин Михайлов: Нашият приоритет е България да стане най-доброто място за живеене и развитие

Той беше категоричен, че при никакви условия не би помогнал на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ да излъчат представител във Висшия съдеб...

Коментирай