Избори на ръба на закона! ЦИК стана партия

Правна каша с регистрацията на ДПС, съдът реши драмата на червените

Избори на  ръба на  закона! ЦИК стана партия | StandartNews.com

Вярвал ли е някой, че институцията, призвана да организира честни и демократични избори, ще стане участник във вота и ще забърка правна каша, която поставя под съмнение целия процес по излъчване на 51-вото Народно събрание? След 35 години преход и това доживяхме. 

Да, ЦИК влезе в ролята на партия и се опитва да нареди изборите още преди да са започнали. Нещо повече - Комисията си присвои правомощията на съдник за двете най-стари политически формации на прехода - ДПС и БСП. Даде абсурдни указания на Движението да участва в коалиция, като излезе от нея. Спъна БСП за местни избори, защото документите подава временният председател Атанас Зафиров, а не изключената Корнелия Нинова, която си е приватизирала подписа, печата и нотариалните заверки към верните си Георги Свиленски и Иван Ченчев. И подложи динена кора на червените за парламентарните избори. 

Но ако казусът в БСП изглежда вече решен в полза за Зафиров от Административния съд в София, то в ДПС развръзката тепърва предстои .

Безпрецедентен юридически възел завърза ЦИК около  регистрацията за вота на 27 октомври на втората по големина и влияние у нас партия ДПС. 

Всичко започна още преди седмица. Цяла България видя как представители на ДПС-Ново начало, начело с кмета на Белица и член на ЦОБ на ДПС Радослав Ревански, си запазиха първото място за подаване на документи в ЦИК още миналия петък вечерта. Нещо повече -в 0:05 минути на 2 септември, когато стартира записването на партиите за вота, лидерът на ДПС Делян Пеевски подаде по електронен път документите на Движението. Отново първи. 
Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов и куп юристи бяха единодушни, че подаването на документи по електронен път е редовно и никой няма право да го отхвърля. Незачитането на този акт е грубо погазване на Закона за електронното управление. Но ЦИК живее в 19-и век и прекалено удобно няма акаунт в системата за електронна документация. А в сюблимния момент ръководството й - председателката Камелия Нейкова и говорителката Росица Матева, се оказаха на воаяж в Азербайджан.

Това позволи на деребеите около Доган да се опитат брутално да прередят ДПС-Ново начало. Къртицата на Сокола в ЦИК Севинч Солакова, секретар на комисията в нарушение на закона, тъй като е член на ЦОБ на ДПС и е в конфликт на интереси, вкара в неделя доганистите Джейхан Ибрямов, Валентин Тончев, Тимур Халилов, Ализан Якова и Фатме Рамадан през задния вход на ЦИК. Отцепниците от ДПС окупираха масата за регистрация на партиите, се настаниха на местата на членовете на ЦИК и дори си похапнаха.

Така в понеделник Комисията осъмна превзета отвътре. Стартът на изборите за първи път в новата история на България бе отложен. Доганисти правеха панаири на стълбите на Партийния дом. НСО, която е на подчинение на Румен Радев, гледаше безучастно самоуправството им. И така потвърди мненията за нова сглобка за властта между Радев и Доган, още повече, че Ибрямов вече си го призна. Отцепникът звънял на авторитети в ДПС и ги притискал: "Отивай при Доган, ще управляваме с Радев".

5-часовото заседание на ЦИК в понеделник, белязано от скандали и протяжен обяд, създаде невиждан казус - ДПС-Ново начало и фракцията на деребеите да подадат документите си едновременно: в един и същи час, но без пореден номер. Факт, който със сигурност ше влезе в учебниците по право.

В сряда след нови 5-часови скандали гениалната юридическа мисъл на ЦИК сътвори истинско правно блато. Даде абсурдни указания на ДПС и отцепниците от нея. Това стана след серия машинации, с които хората на Доган в ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев се раздадоха по терена, за да саботират ДПС-Ново начало и да разчистят път на деребеите. Върхът на наглостта бе настояването им да се регистрира само коалиция "Демокрация права и свободи" на Доган, защото първа била влязла в ЦИК. Незаконно, по тъмна доба, през задния вход!

До 17,00 часа на 7 септември коалициите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски и "Демокрация, права и свободи - ДПС" на Ахмед Доган трябва да докажат, че ДПС не е част от техния състав, гласят указанията на ЦИК. Причината е, че Движението е заявено като част и от двете коалиции, което е в разрез с чл. 127 ал. 2 от Изборния кодекс. Според него една партия може да участва в една коалиция.

Освен това ЦИК иска удостоверение за банковите сметки на двете коалиции. Трима от членовете на ЦИК с бяха против - Красимир Ципов, Йорданка Ганчева и Георги Баханов. И тримата заявиха, че така ЦИК отново отказва да реши казуса. Силвия Стойчева бе извън залата.

"По време на обсъждането предложих различна редакция. Смятам, че не даваме ясно конкретно указание, което да бъде изпълнено от заявителите по това указание", коментира Красимир Ципов.

"Гласувах против указанията - продължение на правния абсурд, да не определи последователността на внасяне на документите. Това доведе до измислените указания, да извадят една от партиите от тях. В двете коалиции участва една и съща партия", посочи Георги Баханов.

"Не може ние да бавим и да тупаме топката, указанията се дават незабавно, а ние ги даваме след два дни. Проблемът ще бъде пред нас отново и ЦИК ще трябва да се произнесе по документите. Не обсъдихме всички документи. Казахме, че една партия не може да участва в двете коалиции, не можем да кажем дали една партия може или не може да участва в една коалиция", изтъкна и Йорданка Ганчева.

Решението на ЦИК е абсолютно незаконно. Виждат се интересите им. Не го приемаме. Ще има ДПС-Ново начало, коментира в четвъртък лидерът на ДПС Делян Пеевски. Той бе категоричен - има едно ДПС, другите са отцепници. ДПС е Ново начало, подчерта лидерът.

"Няма как да спрат Новото начало. Влагат огромни усилия и средства. За мен ЦИК е опорочена. Вижда се, че работи за деребеите и за чужди интереси, не български", каза още Пеевски. И отсече: "Ще има ДПС-Ново начало, колкото и да е мъчно на всички олигарси, крадци, на мафията в България и, разбира се на Москва и Путин".Според Пеевски избирателната комисия вече е превърната в бухалка. 

Защо деребеите и ЦИК полагат такива усилия да нарушат законите в България? Защото освен, че са изключени от ПГ на ДПС и от местните структури, коалицията на Доган за изборите е нелегитимна. И изобщо не би трябвало да бъде регистрирана. Ако се спазват законите в България!

Причината е, че ръководството на един от партньорите на доганистите в съюза - ПП "Земеделски народен съюз" с председател Румен Йончев, шампион по партийни номадства, всъщност няма официално решение за участие в коалицията. А такова е абсолютно задължително според устава на ЗНС.

Нещо повече! Оказа се, че шефката на ЦИК Камелия Нейкова също е замесена в коалицията на доганистите. Тя е била зам.-председател на партията на бившия министър на отбраната Николай Цонев, който сега е мандатоносител на "Демокрация, права и свободи" на Доган. Това поставя Нейкова в тежък конфликт на интереси. 

А черешката на тортата в съюза на деребеите е адвокат Георги Гатев. Освен че бранеше Васил Божков в съда, в момента Гатев е адвокат на Румен Гайтански-Вълка. Същият, който е в ареста и срещу когото тече разследване за аферата със 150 милиона заем от ББР без никакво обезпечение, който Вълка не изплаща. 

Според разследващите 30 милиона от сумата са отклонени към ортака на Вълка Ахмед Доган за погасяване на дълговете ум в ТЕЦ-Варна. 

В четвъртък туристките в ЦИК Камелия Нейкова и Росица Матева избягаха от медиите. С измисления аргумент, че в бившия партиен дом имало пленарно заседание двете дами отмениха редовния брифинг на комисията и го отложиха за следващата седмица. Горещите въпроси обаче остават.
За първи път през последните 35 години изборите започват с фалстарт. При това направен от самата ЦИК. Тя вече сложи върху вота тежкото петно за опорочаването му. Най-вероятно казусът с ДПС ще бъде решен от съда. Но вече е ясно, че ЦИК в този си състав и по този начин не може да съществува. 

 

  • Машинации в комисията помагат на деребеите, пробутват нелегитимна коалиция
     
    • ЦИК пробва да нареди изборите
    • Юридическият възел
    • Къртицата на Доган
    • Машинации и абсурдни указания
    • Членове на ЦИК бесни
    • Пеевски: Има едно ДПС, другите са отцепници
    • Незаконната коалиция
    • Бягството на туристките

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дони
преди 1 седмица

Ако назначат за председател на ЦИК проф.Константинов няма да има такива нередности,като сегашните.

Откажи