Избори без маски. 10 епични битки

ДПС се очисти от деребеите и стартира Ново начало. БСП скъса с модела "Нинова"

Избори без маски. 10 епични битки | StandartNews.com

* "Величие" се разпадна, "Промяната - изпадна от сглобките за властта

Не е вярно, че на 27 октомври ще преповторим изборите от 9 май. Да, на пръв поглед сякаш всичко започва отначало... Най-дългата предизборна кампания, тръгнала вяло в Деня на Европа и продължила бурно в самото сърце на 50-ото НС, се рестартира отново. Като стара грамофонна плоча. 

Но истината е, че нищо няма да е същото. Нито партиите, нито посланията им, нито резултатите им. 

Точно полуюбилейното 50-то НС, със своите разпади и разломи, свали всички маски, срути всички митове. И показа истинските лица на партиите. 

ДПС се очисти от деребеите и стартира Ново начало. БСП скъса с модела "Нинова". "Възраждане" призна Европейския съюз, ИТН се смири, "Величие" се разпадна, "Промяната - изпадна от сглобките за властта. 

Три неща ще бъдат особено интересни в изборите:

1. Ще успее ли ГЕРБ да прескочи летвата от 80 депутати или както каза Бойко Борисов - ако ги няма, отива пак на избори. В името на високата цел Борисов пусна на вота най-успешните кметове на ГЕРБ - Димитър Николов (Бургас), Живко Тодоров (Стара Загора), Йорданка Фандъкова (София). Да вдигна резултата на ГЕРБ ще се опита и кметът на Смолян Николай Мелемов.

2. С колко ДПС-Ново начало ще бие земеделците на Доган. Ярки политици, успешни кметове, утвърдени експерти са в листите на Делян Пеевски. Те бяха знаково регистрирани в Деня на независимостта. И показват амбицията на партията да затвърди второто си място.

3. Ще се легитимира ли БСП - Обединена левица с достоен изборен резултат. Листите на социалистите са обновени, знак към младите направи партията, отказвайки се от включване в листите на емблематични лица като Сергей Станишев, Калоян Паргов, Михаил Миков, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Костадин Паскалев и др.

Определено, голямата интрига на изборите е битката на ДПС-Ново начало с Алианс за права и свободи на Доган. Политическият мач вече беше бе свирен. С кандидатирането си в листите на ЗНС и СБОР Ахмед Доган и хората му се самоизключиха от ДПС. Изборният двубой ще е атрактивен. 10 големи битки се очертават в страната.

1. Лидерската битка се мести

Лидерският мач вече не е в 25 МИР в София. Големите сблъсъци между ГЕРБ и "Промяната" в столицата са минало. С кандидатирането си начело на ДПС-Ново начало в Благоевград и в Хасково Делян Пеевски премести най-големите двубои.

И отбеляза точки в аванс. Ахмед Доган избяга от пряка битка с него и се скри във верните на общността му Кърджали и Разград. На миналите избори само 4 000 гласа не стигнаха на отбора на Делян Пеевски, за да стане първа сила в Пиринско. И сега амбицията му определено ще е тази. Още повече, че в лицето на доганистите Ахмед Вранчев не е никаква конкуренция. За ГЕРБ-СДС отново играе Росен Желязков, за ПП-ДБ - Андрей Цеков, за "Възраждане" - Цвета Рангелова. Изненади правят "БСП - Обединена левица", която пуска легендата си Кирил Добрев и ИТН, които този път заложиха на нежното си острие Павела Митова.

2. Менгеме в Хасково

В Хасково битката ще е епична. Там съпредседателят на "Промяната" Асен Василев ще е в менгемето на Делян Пеевски и Делян Добрев (ГЕРБ), което определено ще направи изборния му живот труден. Предварителните сондажи показват, че Мюмюн Мюмюн от фракцията на доганистите също няма никакъв шанс. 

"Възраждане" играе с Георги Георгиев, "БСП - Обединена левица" - с Владимир Маринов, а ИТН - с доайена на 50-ия парламент доц. Силви Кирилов.

3. Ново начало в Кърджали

Една от най-интересните надпревари ще е в Кърджали. Там ще се състои големият сблъсък между новото начало и старите деребеи от ДС на Доган. Между работата в полза на хората и употребата на ДПС за лични цели.

Между новия модел на управление, наложен от Ерол Мюмюн и стария феодализъм, упражняван дълги години от Хасан Азис. 

Преди дни бях в този регион и ще ви кажа, че там нещата са 2 към 1 за Пеевски, заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Кметът на Черноочене, кметът на Джебел, които са едни успешни кметове, стоят зад това, което признава Централната избирателна комисия. Всичко останало са спекулации, категоричен бе Дикме.

ЦИК и съдът признават едно ДПС - това на Делян Пеевски. Така че има само едно ДПС. Време Доган да спре да казва "Моето ДПС", заключи Дикме.

Именно за да покаже новото начало в отношенията между местната власт и хората, партията на Пеевски ударно сложи на първите три места в листата си своите най-успешни кметове в региона Ерол Мюмюн, Неджми Али (Джебел) и Айджан Ахмед (Черноочене). Те са бъдещето, докато Ахмед Доган си остава миналото.

За ГЕРБ в Кърджали играе Цвета Караянчева, за ПП-ДБ - Сабахтин Гьокче, за "Възраждане" - Георги Георгиев, за "БСП - Обединена левица" - Георги Кючуков, за ИТН - Юлия Чортленева.

4. Блицкриг във Варна

Не по-малко интересна ще е надпреварата във Варна, където също се очертава своеобразна лидерска битка. Там ДПС-Новото начало заложи на успешния тандем Йордан Цонев и Ерджан Ебатин, които вече са дръпнали килимчето на сянката на Сали Табаков Хюсни Адем. След ареста на Табаков и разкритията за тайната му стая пълна с жълтици и патрони, депесарите в морската столица не искат и да чуят за доганистите. 

Листата на ГЕРБ води Даниел Митов.

За "Възраждане" по традиция се състезава Костадин Костадинов, за ИТН - Тошко Йорданов, за "БСП - Обединена левица" - Борислав Гуцанов. А това прави невъзможна битката на Даниел Лорер. Той ще трябва да разчита предимно на себе си, след като Кирил и Асен му обърнаха гръб.

5. Шпагите дрънчат в Пловдив

Високо напрежение до изборите ще има и в Пловдив. Там под преса отново ще е Асен Василев. Той ще трябва доста да се потруди, за да не се провали, защото се изправя срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Станислав Анастасов (ДПС-Ново начало), Ангел Георгиев от "Възраждане", Станислав Анастасов от ИТН и Иван Петков от левицата. Дългогодишните провали на Танер Али в Пловдив ще се опита да поправи Николай Цонев, който се връща в политическата игра като водач на листата на доганистите. Според пловдивчани обаче шансовете му не са по-добри от тези на Али.

6. Труден мач в Смолян

Труден ще е мачът за четирите депутатски места в Смолян.

Там човекът на Доган Хайри Садъков ще се срещне с един от най-обичаните е ценени от депесарите депутат - Халил Летифов, зам.-председател на партията.

За ГЕРБ-СДС се състезава кметът Николай Мелемов, за ПП-ДБ - Михал Камбарев, за "Възраждане" - Ангел Георгиев, за "БСП - Обединена левица" - Лидия Чорбанова. Водач на листата на ИТН е отново Александър Вълчев.

7. Шумна битка във Враца

Колко трудна ще е битката във Враца, знаят само водачите на листи. Но отсега е ясно, че ще е особено шумна. Два дни след края на регистрацията на листи във Враца от името на доганистите се спусна Николай Бареков. Той смени Ализан Яхова, която се връща в Русе. Бареков явно иска да си спомни 2013 г., когато пълнеше площадите, но днес сме вече 2024 г. 

И във Враца той пада в голямата месомелачка на Красен Кръстев (ГЕРБ-СДС), Иво Цанев (ДПС-Ново начало), Иван Клисурски (ИТН), Ивайло Папов ("Възраждане") и Андрей Вълчев ("БСП - Обединена левица").

8. Ергенка в София

Истинско шоу ще гледат софиянци в 23 МИР. Там срещу шефката на парламента Рая Назарян и срещу острието на ИТН Павела Митова излиза ергенка. 

Деребеите на Доган явно бъркат изборите със сараите и пускат на терен Дениз Хайрула, известна с три неща - любовта си към Ицо Стоте манекенки, корица на "Плейбой" и подвизите си в "Ергенът". Тя може да бъде конкуренция в района единствено на Кирил Петков, който се скри от лидерските двубои и избра уж по-лесните битки. Но попадна освен на Назарян и на Цончо Ганев от "Възраждане". 

9. Предизвестен резил за  доганистите в Стара Загора

Предизвестен резил за доганистите в Стара Загора. Разбрали, че хората по места не ги искат, верните на Доган си смениха регионите. Севим Али избяга от Бургас и акостира в Града на липите. 

Но, греда! Там ще се бори срещу тежката артилерия на всички партии.

За ГЕРБ-СДС се състезава лично кметът Живко Тодоров. ДПС-Ново начало по традиция се води от зам.-председателя Халил Летифов. 

За "Възраждане" играе енергийното острие на партията Искра Михайлова. За "БСП - Обединена левица" - зам.-председателя на НС Драгомир Стойнев, за ИТН - Александър Вълчев. В това състезание дори на Радослав Рибарски му е трудно да се пребори за гласове, какво остава за парашутиста Али. 

10. Тежко им на Божанков  и Чакъров

Да не си на мястото на Явор Божанков и Джевдет Чакъров. Голямата морска вълна отсега се вдига за тях. 

Каквото и да са си мислели момчето на "Промяната" и шефът на деребеите около Доган, трудният живот за тях тепърва започва. 

В Бургас те излизат срещу най-успешния кмет на ГЕРБ Димитър Николов и едно от най-знаковите лица на ДПС-Ново начало в региона Исмаил Осман. "Възраждане" вдига Цончо Ганев, а "БСП - Обединена левица" - Петър Кънев. За ИТН на мястото на евродепутата Ивайло Вълчев ще играе лично Тошко Йорданов. 
 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай