Иванов изплю камъчето: Искал да вземе мандата вместо Нинова?

Срещнах се с Трифонов на 7 август, но не се разбрахме, каза лидерът на ДБ

Иванов изплю камъчето:  Искал да вземе мандата вместо Нинова? | StandartNews.com

"Смятахме, че ще има правителство с третия мандат. Но Слави Трифонов отказа. Затова този мандат е обречен".Това заяви пред Нова тв лидерът на Демократична България Христо Иванов.

"Ние бяхме готови да преговаряме с БСП мандатът да бъде връчен на нас. И ако се бяхме разбрали с Корнелия Нинова тя да направи този компромис, сега щяхме да сме близо до съставянето на кабинет", обясни Иванов.

Той посочи, че Корнелия Нинова е отказала предварителни разговори, определяйки ги като такива срещу Конституцията. „Това е пълен абсурд. От наша гледна точка фактът, че беше отказан този предварителен разговор, обрече третия мандат. За него няма подкрепа. Оттук нататък всичко, което се прави с него, е предизборна борба и кампания на Нинова”, уточни Иванов. 

От думите му стана ясно, че той е имал планове за третия мандат още след изборите и е започнал совалките за това веднага след като правителството, предложено от Има такъв народ с първия мандат не получи подкрепа.

Не се е срещал с Мая Манолова или други от "Изправи се БГ!, Ние идваме", но се е виждал със Слави Трифонов.

"Ходих на среща със Слави Трифонов - тя бе на 7 август. Единственото интересно от тази среща бе, че е имало такава среща", посочи Иванов. Той отказа да огласи какво са си говорили, защото политическите преговори трябвало да бъдат зад кулисите, иначе се израждали в медийно шоу. "Воденето на разговори пред медиите е предизборна кампания", посочи Иванов.

По думите му, разговор трябва да има - това е работата на политиците - за да има минимално доверие. Но не било важно къде ще се видят - дали в кабинетите си или в парламента.

"Аз отидох на тази среща, защото дори да правим избори, пак ще трябва да работим с ИТН. Беше много важно да се опитам да го убедя, че след като стана издънката с първия мандат, ще е добре да поправим нещата с третия мандат. Няма да кажа какво Трифонов ми е казал. Аз не се интересувам дали Трифонов се е виждал с ДПС или не. Но виждам дали се залага възможност за влияние от Сарая. Когато залагаш плаващи мнозинства, така отваряш вратата за корупция", обясни Христо Иванов.

Той посочи, че още от декември от ДБ са казали на избирателите си при какви условия се явяват на тези избори. "Казахме им, че сме готови да преговаряме с БСП. Казахме, че не можем да подкрепим кабинет с мандат на БСП. За да могат политиките да се случат, трябва да има последователност и определени ценности. Успешни примери за нарушени предизборни обещания няма. Ние бяхме готови да преговаряме с БСП мандатът да бъде връчен на нас. И ако се бяхме разбрали с Корнелия Нинова, да бъде направен този компромис, сега щяхме да сме близо до съставянето на кабинет.

Сега това е предизборна борба. Шансът беше преди връчването да се намери формула, която да осигури мнозинство. Но това не стана", каза лидерът на Демократична България.

Според него след връчването на третия мандат на БСП, политиците вече са влезли в предизборна кампания.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай