Иванов и Атанасов по терлици при премиера

Водачите на "Да, България" и ДСБ изненадващо провели среща с Борисов

Иванов и Атанасов по терлици при премиера | StandartNews.com

Водачите на "Да, България" и ДСБ Христо Иванов и Атанас Атанасов изненадващо са провели едночасова среща с председателя на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Това съобщи сайтът "Блиц", цитиран от „Правен свят“. Първият публикува и папарашки снимки на Иванов и Атанасов, заснети на ул. "Секвоя" в столичния квартал "Бояна". Председателите на двете извънпарламентарни партии са пристигнали с такси, а последните метри до държавната резиденция на Борисов изминали пеша.

Срещата се провежда само няколко часа след появата на бившия премиер Иван Костов в ефира на бТВ. В интервю, приличащо повече на монолог, Костов се оплака от проверка на НАП, която установила, че семейството му има проблем с доказването на произхода на над 400 000 лв. В продължение на повече от половин час Иван Костов атакува основно прокуратурата и най-вече номинацията на Иван Гешев за следващ "обвинител №1".

На фона на нападките срещу държавното обвинение, Костов бе повече от сервилен по въпроса за настоящото управление на Борисов, а дори и го похвали за добрата работа на приходните агенции.

Друг съществен момент от интервюто на Костов бе този, че той на практика призна, че е идеолог и ментор на обединението "Демократична България", с формални лидери Иванов, Атанасов и Владислав Панев от "Зелено движение", който е известен повече като бивш служител на Иво Прокопиев.

Срещата на Борисов с бившия министър на правосъдието във второто му правителство Христо Иванов и с бившия му коалиционен партньор в предишния парламент Атанас Атанасов, със сигурност е засегнала стартиралата процедура по избор на главен прокурор, макар нито един от събеседниците да няма право да се намесва в нея. Партиите - "Да, България" и ДСБ по безпрецедентен начин организираха политическа атака в опит да опорочат процедурата, която е изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на президента. Именно партиите на Иванов и Атанасов, заедно с наемници на укриващия се в Белград Цветан Василев, стоят зад протестите срещу Иван Гешев. Борисов засега е лаконичен по темата, макар в миналото да е признавал, че именно кръговете, стоящи зад Христо Иванов са направили възможен избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, а на Калоян Топалов за председател на Софийския градски съд.

Каква е причината Борисов отново да отвори обятията си за Христо Иванов и за Атанас Атанасов все още не е известно. Фейсбукът на Борисов не е документирал разговорите, последната публикация на Иванов е от 6 август, а на Атанасов от вторник преди обяд, когато е споделил анонимен материал на издание на Иво Прокопиев срещу концепцията на Иван Гешев. Изданията, които традиционно служат като ПР-агенции на "Да, България" и ДСБ, за момента мълчат за ходенето на крака на Иванов и Атанасов при Борисов и евентуалните теми, които са обсъждали.

"Тази сутрин ГЕРБ и СДС обявиха предизборно споразумение в присъствието на Йорданка Фандъкова. Почти е сигурно, че неин основен опонент ще бъде Мая Манолова. Не е тайна, че Манолова ще търси подкрепа сред костовистите и привържениците на "Да, България", след като обяви официално кандидатурата си за надпреварата в София в началото на септември", пише сайтът "Гласове", който допуска, че Иванов, Атанасов и Борисов са правили тайни договорки за местните избори.

"Почти сигурно е, че хората на Костов са търсили начин да се върнат във властта през задния вход, след като са усетили нестабилността в "Обединени патриоти". На този етап не е ясно какво им е отговорил премиерът, но е кристално ясно, че евентуална спогодба между остатъците от "Агнешките главички" и управляващата партия би била пагубна за България", коментира и първоизточникът на информацията - сайтът "Блиц".

При това тайното посещение на Христо Иванов и Атанас Атанасов на крака при Бойко Борисов не в Министерския съвет, а тихомълком в държавната резиденция в "Бояна". Това влиза в остро противоречие с публичното говорене на двамата политици. Макар, че не за първи път Иванов и Атанасов ще претърпят пълна трансформация. И за двамата важи правилото, че когато не са част от управлението на Бойко Борисов, те го атакуват и дори заплашват с разследвания, а когато станат част от властта, било като министър или като председател на комисия на парламента, започват да изтъкват достиженията му като най-дълго управлявалия премиер от началото на Прехода, който според Иван Костов не бил криминален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай