Ива Митева каза какво е да си политик

Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс, каза шефката на парламента

Ива Митева каза какво е да си политик | StandartNews.com

За мен лично 45-ото НС беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт. Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на НС, видях, че нещата изглеждат много различно. Това заяви в "Панорама" на БНТ председателят на най-кратковременния парламент в българската история Ива Митева.

Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на НС, каза Митева.

Последните дни са много динамични и живи в българския парламент - успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята председателката на НС.

Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме усилено, допълни тя.  И заяви: „При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, промените в Изборни кодекс бяха най.правилното решение.”.

Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много, допълни Митева.

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана.    Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева.

На въпрос защо не са приети поправки за мажоритарния вот, Ива Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и не може да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие. Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева.

За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на НС, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай