Ива Митева-доктор.Предлага 80 мажоритарни депутати

Променя избирателната система

Ива Митева-доктор.Предлага 80 мажоритарни депутати | StandartNews.com

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева вече е доктор по конституционно право. Тя защити днес докторската си дисертация. В нея топ юристката на "Има такъв народ" защитава въвеждането на смесена избирателна система, при която 160 от народните представители се избират пропорционално, а останалите 80 - мажоритарно. Митева, която бе докторант в Института за държавата и правото при Българската академия на науките, вече е написала законопроект от 83 параграфа по научния си труд.

Научен ръководител на Митева бе проф. д-р Емилия Друмева, а председател на научното жури - проф. д-р Ганета Минкова. Членове на журито и рецензенти бяха проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Екатерина Михайлова и доц. д-р Наталия Киселова.

Според Ива Митева действащата пропорционална система не е достатъчна, за да промени "унизително ниското равнище на одобрение" към Народното събрание и продължава да отдалечава избирателя от предложените кандидати.

Митева предлага 80-те мажоритарни депутати да се избират от 80 едномандатни изборни района в два тура с абсолютно мнозинство. А 160-те пропорционални да се избират в осем многомандатни, вместо сегашните 31 като преференцията се запази. Според идеята на Митева нормата на представителност при пропорционалния вот ще бъде 45 хил. гласа, а при мажоритарния - 90 хил. Целта е да няма деление на партиен и мажоритарен кандидат, а един депутат да бъде избран с приблизително равни гласове, каза на защитата си Митева. Тя предлага да има и район "Чужбина".

Според Ива Митева смесената изборна система изглежда най-подходяща за парламентарни избори в България, тъй като позволява всеки избирател да избере един кандидат при мажоритарно гласуване и една партийна листа. "Това е система, при която не се губят гласове", каза Митева. Според нея целта е да се изберат млади и знаещи депутати, заради което обаче трябва да има промяна и в избирателните списъци, като предлага два подхода - или гласуване по настоящ адрес, или активна регистрация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай