ИТН при Радев. Бомба за президентска република

Хората на Слави предлагат експертен кабинет с третия мандат, ако Радев им го даде

ИТН при Радев. Бомба за президентска република | StandartNews.com

Най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат, ако го дадете на Има такъв народ, да има експертен кабинет с предварително оповестена програма. Това заяви лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на консултациите с президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Радев зададе горещ въпрос на Тошко Йорданов и предизвика буря. Президентът попита кой вариант за промяна на избирателната система приема ИНТ- гръцкия с даване на мандати бонуси за победителя на изборите, за да може да състави правителство. Или мажоритарна избирателна система.

Ние имаме много ясна позиция по този въпрос. Има и трети вариант – президентска република,  каза Йорданов.

Радев подскочи и веднага го прекъсна. „Това го казвате вие! Сега да не кажат, че си подаваме топката“, нервно контрира президентът.

Каквото и да кажат, ние инициирахме референдум, заяви Йорданов. И допълни: В държавите с президентско управление няма такива кризи, каквито имаме в момента в България, обясни депутатът.

Ужасяваща е ниската избирателна активност, но има сериозни съмнения колко всъщност са избирателите в България, понеже след преброяването има разлика от около 2 млн. души между преброяването и избирателните списъци. Но че има отлив, има. Причината за това са политиците, не са виновни българските граждани. В миналия парламент те гласуваха за политици, които казаха какво ще направят, и после направиха обратното. Доверието в избирателите трябва да се върне, а начина е политиците да си спазват думата, каза Йорданов.

Причина за отлива на доверие от страна на избирателите са политиците. Доверието трябва да се върне от политическите партии и начинът за това е да си спазват думата. Няма нормален човек който иска да го лъжат. Тази отговорност ужасяващо не се осъзнава, каза Тошко Йорданов.

Ние говорим за експерти като единственият възможен изход за излизане от кризата.Говорим за кабинет, който спазва предварително оповестена програма. Той със сигурност ще спечели доверието на гражданите. Партиите, които го подкрепят ще застанат с имената и експертите зад тази програма. Видно е, че с първия и втория мандат няма широка политическа подкрепа, продължи Йорданов.

Според нас най-разумният и практичен ход на парламента е с третия мандат, ако го дадете на ИТН, разбира се, да се пристъпи към изработване на програма и да започнем да излизаме от кризите, обясни Йорданов.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай