Искат ревизия на новия закон за частните гардове

Искат ревизия на новия закон за частните гардове | StandartNews.com

Неясните критерии в този закон ще бъдат използвани политически един ден, когато тръгнат опорните точки по време на избори, аргументира искането депутатът от ГЕРБ Маноил Манев

Среща с представители на някои от водещите охранителни фирми Старозагорска област проведоха народните представители от ГЕРБ Маноил Манев и д-р Кирил Добрев по повод предстоящото гласуване на проектозакона за частната охранителна дейност.

Забраната за използването на животни при охранителна дейност, свалянето на охраната на обект при констатирани нередности, без да се конкретизират ясно ситуациите, в които това ще се случва, предоставяне на видеозаписи от охранителни камери без да има съдебна заповед, воденето на видеодневник и пазенето на записи от камери в продължение на 2 месеца, а не както е досега – 1 месец са някой от спорните текстове в проектозакона, които притесняват хората от охранителния бранш, стана ясно от дискусията. Отсъствието на точна и ясна категоризация на нужното обучение и образование на гардовете е друг препъни камък, смятат още охранителите Те поискаха пълна ревизия на проектозакона, както и новите текстове да се подготвят след консултации със служители на МВР, специалисти по частна охрана и адвокати.

„Опитът ми в този сектор ми позволява да си представя картината, която ще имаме, ако той бъде приет в този си вид", категоричен бе Манев. Според него от неясните критерии в закона някои ще си опитат да извлекат политически дивиденти особено по време на избори. Депутатът беше категоричен, че освен експертната оценка трябва да се чуе и мнението на бранша, на хората на терен, които осигуряват работа и охрана на стотици хиляди българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай