Искат касиране на избора на кмет в Банско заради опорочен вот

Искат касиране на избора на кмет в Банско заради опорочен вот | StandartNews.com

Няма да броят ръчно бюлетините от вота в Банско

Това ще стане само при установени сбъркани протоколи

Ръчно преброяване на бюлетините и съдебно-графологична експертиза на част от подписите, положени в изборните протоколи. С тези основни искания в понеделник в Административния съд в Благоевград стартира делото за касиране на резултатите от местния вот за кмет в община Банско. На първи тур победи кандидатът на ГЕРБ Георги Икономов с 50,67%, като 55 гласа се оказаха решаващи да няма втори тур. Жалбата е на Реформаторския блок, представляван от кандидата за кмет Лазар Захов, и Коалиция „Заедно за община Банско", чийто кандидат бе управлявалият общината от 2003 до 2011 година Александър Краваров. Съдът отхвърли искането за ръчно преброяване на бюлетините. Поне засега. Двамата заявиха в съда, че са допуснати фрапантни нарушения. Искат съдебно-графологична експертиза заради съмнения, че част от подписите, положени в изборните протоколи, не са автентични. Делото продължи с разпит на седем свидетели – председател, членове на СИК и граждани. Ще бъдат ревизирани всички протоколи на секционните комисии в община Банско, както и този, съставен от Общинската избирателна комисия в града. В зависимост от резултатите може да има ръчно броене на бюлетините.

В някои от секциите не са допуснати местни жители да упражнят конституционното си право, твърдят Краваров и Захов. По делото бе назначена съдебно-графологична експертиза, която да докаже дали са извършвани поправки в протоколите, както и автентичността на поставените подписи на председателите и членовете на СИК.

Ние не искаме да спечелим на всяка цена, искаме истината да излезе наяве, коментира той. Предупреди, че ако

Административният съд в Благоевград не уважи искането за касиране, ще последва обжалване пред по-горна инстанция, а при нужда и в съдилища извън страната.

„Някои хора в Банско си мислят, че по време на избори могат да правят каквото си искат – да купуват гласове, да заплашват хората, да късат плакати на опоненти, да чупят витрини на партийни клубове. Изобщо при тях това си е в реда на нещата", каза Краваров.

От МК „Заедно за община Банско" имали информация за над 150 недействителни бюлетини, признати в полза на Икономов.

„В Банско гласуваха около 90 македонци, бяха докарани и цигани от Стара Загора и Велинград, които гласуваха по селата. В село Кремен, където имахме с 5-6 гласа по-малко от ГЕРБ, имаше 32-ма избиратели от други населени места. Същата беше ситуацията във Филипово и Обидим", каза още Краваров. Според него подобни избори досега не са провеждани в страната, като нарушенията навсякъде са едни и същи – поправяне и смяна на протоколи. „Вече не се купуват избиратели, купуват се цели секционни комисии", подчерта бившият управник на курортния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай