Искат кабинетът да улесни стажа на чужди студенти у нас

Искат кабинетът да улесни стажа на чужди студенти у нас | StandartNews.com

"Конкурентоспособност на българския туризъм" е темата на дискусия, която организира вестник "Стандарт" на 12 май във Варна. Успешен ли ще бъде предстоящият летен сезон, какви са възможностите за удължаването му и как да се реши въпросът с кадрите са част от темите, на които участниците във форума ще търсят решение. Сред тях ще бъде и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Либерализиране на режима за провеждане на работни стажове на чуждестранни студенти по специалност "туризъм" в наши фирми. За това настоява Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

Според туристическия бранш съществуващата нормативна уредба е тромава и изисква правителствени спогодби. Затова се настоява за нова процедура, в която да се променят конкретни алинеи в чл. 4 от наредбата за стажове на чуждестранни студенти и да се даде възможност за директно сътрудничество между университетите и национално представено или местно браншово сдружение. Както и МОН да разработи и подпише двустранни междуправителствени спогодби за сътрудничество и обмен на стажантски практики между България, Беларус, Русия, Украйна, Молдова и други страни, по възможност в най-кратки срокове. Бизнесът има и конкретни предложения за улесняване на процеса по издаване на разрешителни на работа на чужденци от страни кандидати за членство в ЕС за срок до 6 месеца.

Ситуацията с кадрите е кризисна, твърдят от БХРА. Хотелиери и ресторантьори са обезпокоени и от прогнозите за демографско развитие на страната, според които в следващите 10-20 години се посочва тенденция за тревожно намаление на хората в трудоспособна възраст поради ниската раждаемост и миграцията. Нискоквалифицираната работна ръка води и до оскъпяване на себестойността на туристическия продукт у нас и понижава конкурентната му способност, заявяват още от бранша, като настояват образованието по туризъм да е сред приоритетните специалности в програмите на образователното министерство.

Бизнесът настоява за промяна в образователната система, подготвяща кадри за туризма, като се преработи програмата за обучение с участието на специалисти от бранша и включването на задължителни продължителни стажове на ученици и студенти в туристическите фирми. Туристическият бранш настоява за въвеждане на дуалното обучение, като продължителните практики се съсредоточат през юни и септември, а за колежите и университетите да се въведат задължителните продължителни работни стажове в реална работна среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай